In Theater De Vaillant in Den Haag heeft Yvonne Nijhuis op zondag afscheid genomen van het Haagse amateurtoneel.

Na ruim 30 jaar stopt zij als theatermaakster. Haar laatste voorstelling als regisseur was het door haarzelf geschreven stuk Onrust in Sprookjesland, een leven achter de schermen. Dit stuk werd opgevoerd door Trivelino, een theatergroep van spelers met en zonder een verstandelijke beperking. Na het afronden van haar regie-opleiding, begon Yvonne Nijhuis als regisseur bij Scat Cameleon met het toneelstuk Doos vol kruimels van Neil Simon.

Yvonne Nijhuis stond jaren later aan de wieg van de eerste grote productie in Den Haag, waarin spelers met en zonder een verstandelijke beperking samen in één stuk gingen spelen: Midzomernachtsdroom, naar het verhaal van William Shakespeare. Het werd een zeer groot succes. In diverse theaters in de regio van Zuid-Holland werd het stuk verschillende keren opgevoerd. Hierna volgden iedere twee jaar nog tal van andere grote producties, als De Koopman van Venetië, Odysseus en Romeo & Julia.

In totaal heeft zij meer dan 120 kleine en grote toneel- en musicalproducties gemaakt. Wat zij nu gaat doen? “De vrijheid lonkt, maar jullie zijn nog zeker niet van mij af”, zei ze na afloop van haar laatste voorstelling op zondagmiddag in een uitverkocht Theater De Vaillant. Yvonne Nijhuis gaat zich onder andere bezighouden met het schrijven van toneelstukken en af en toe zal ze nog een repetitieavond overnemen bij Trivelino. Inmiddels heeft ze al een aantal toneelstukken op haar naam staan.

Foto boven dit bericht: Yvonne Nijhuis vlak vóór het begin van haar allerlaatste voorstelling als regisseur.

Foto hieronder: regisseur Yvonne Nijhuis naast haar opvolgster, Jessica Fuchs.

Yvonne Nijhuis 02 Jessica Fuchs