Reizigers van HTM kunnen vanaf nu met OVpay in,- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Reizen met de OV-chipkaart blijft natuurlijk ook mogelijk.

Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt bij de kaartlezer in met een contactloze betaalpas of creditcard, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus of tram checkt de reiziger uit met dezelfde pas.

In de regio Haaglanden is deze nieuwe betaalvorm in het OV sinds deze week beschikbaar . HTM is de eerste grote stadsvervoerder die het in- en uitchecken met de contactloze betaalpas introduceert. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

Haal de juiste pas uit portemonnee of pasjeshouder
Om ervoor te zorgen dat je betaalt met de gewenste pas, moet de pas uit de portemonnee of pasjeshouder worden gehaald. Of dat nu de OV-chipkaart, contactloze betaalpas, of creditcard is of de reiziger kiest bewust voor de betaalpas of creditcard op de mobiele telefoon. Vervolgens houdt de reiziger de pas stil onderaan de kaartlezer bij het contactloos symbool. Net als bij de OV-chipkaart klinkt dan één piep bij een correcte incheck en twee piepjes bij een correcte uitcheck. Het is belangrijk te weten dat de reiziger met dezelfde pas in- en uitcheckt.

Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening. Het is daarom belangrijk om bij het in- en uitchecken dus dezelfde pas te gebruiken.

Reizigers kunnen bij HTM in- en uitchecken met:
• een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;
• een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
• alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
• een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
• en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen
De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. Ook de OV-autoriteiten en banken werken mee aan dit programma. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio’s in Nederland mogelijk.

Informatie voor HTM-reizigers over OVpay is te vinden op www.htm.nl/ovpay.

Foto: HTM