Gezinnen uit de regio kunnen sinds kort terecht in de Huiskamer Poli in HMC Bronovo. Haaglanden Medisch Centrum (HMC) opende deze Huiskamer Poli voor kinderen die te vroeg geboren zijn.

In de Huiskamer Poli ondersteunt HMC jonge gezinnen met kinderen die een moeilijke start hebben. Bijvoorbeeld omdat het kind te vroeg geboren is of omdat het niet genoeg woog tijdens de geboorte. De ondersteuning is er ook voor ouders of verzorgers. “De huiskamer is een warme, vriendelijke en veilige plek. Er heerst geen ziekenhuissfeer. We dragen bijvoorbeeld ook geen witte jassen,” vertelt HMC-kinderarts en neonatoloog Janneke Kreijen-Meinesz.

Huiskamersfeer is belangrijk
Janneke Kreijen-Meinesz is al twintig jaar werkzaam in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. “De nazorg poli bestaat al langer, maar is nu in een huiskamersetting. In de Huiskamer Poli blijven kinderen met een moeilijke start twee jaar onder controle en worden door verschillende professionals geholpen. Een vergelijkbare poli bestaat al in Rotterdam ‘Het Kleine Helden Huis’. En in het HagaZiekenhuis is een Integrale Gezinspoli, waar professionals uit het medisch én sociaal domein samenwerken. We hebben bij dit initiatief ook hun ervaringen meegenomen.”

Janneke Kreijen-Meinesz heeft samen met fysiotherapeut Mariette Daniels de huiskamer ingericht. De grote ruimte staat vol met planten en speelgoed. “We hebben de muren behangen en geverfd en meubels uitgezocht in de kringloopwinkel,” vertelt ze. “De huiselijke sfeer is belangrijk, omdat ouders en kinderen dan meer ontspannen zijn. We kunnen in deze omgeving goed luisteren naar de behoeften. Elk gezin is anders en samen bekijken we wat de juiste zorg is.”

Foto: HMC