PAARD is hét popcentrum in de Haagse regio en speelt al vijftig jaar een hoofdrol in het nachtleven van de stad.

De plek biedt een belangrijk podium aan gewaardeerde artiesten, bands en festivals. Wethouder Saskia Bruines overhandigde vrijdag tijdens de jubileumviering de Haagse Parel aan directeur Majel Blonden. Een onderscheiding voor Haagse bedrijven en personen die een bijzondere bijdrage leveren aan de Haagse economie.

In 1972 opende ‘Het Paard van Troje’ voor het eerst haar deuren voor publiek. Het was destijds een ontmoetingsplek waar Haagse jongeren samenkwamen. In de afgelopen vijftig jaar tijd is PAARD uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd poppodium waar de grootste artiesten en bands hebben opgetreden. Met het brede aanbod draagt het PAARD bij aan een aantrekkelijk en levendig Den Haag. Meestal op het gebied van verschillende muziekgenres, maar ook voor andere kunstdisciplines kunnen we regelmatig bij PAARD terecht.

Waar in de jaren negentig meer dan 100.000 bezoekers over de vloer kwamen, waren dat er in 2019 zo’n kwart miljoen. Wethouder Saskia Bruines: ”Ik ben ontzettend trots op dé poptempel van onze stad, die in de top 10 staat van poppodia van Nederland. Na al die jaren komen hier nog steeds veel Haagse bands en Nederlandse acts met veel plezier optreden, daarbij is het PAARD ook ontzettend betrokken bij de ontwikkeling van lokaal talent. Kortom, een uitzonderlijke prestatie en met recht een parel voor onze stad”.

Directeur Majel Blonden: “Deze Haagse Parel is voor iedereen die in het PAARD werkt of gewerkt heeft. Door de jaren heen heeft PAARD verschillende transformaties ondergaan, dat geldt ook voor de bezoekers. Er zijn zoveel verhalen te vertellen: van memorabele concerten tot ongemakkelijke situaties of zelfs liefdesverhalen. Trots zijn we er op dat we nu 50 jaar Paard kunnen vieren en dat we nog steeds na vijftig jaar midden in de popcultuur van Den Haag staan”.

Achtergrond
De Haagse Parel is een gemeentelijke onderscheiding voor bedrijven en personen die een belangrijke bijdrage leveren aan de Haagse economie. Onder andere Madurodam, de Zwarte Ruiter, Club Westwood en het Mauritshuis hebben eerder een Haagse Parel mogen ontvangen.

(foto's: Maarten Ederveen)

Paard 2