Alle snorfietsers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. Dit is mede besloten na landelijk onderzoek, waar HMC chirurg Alexander Leijdesdorff aan meewerkte.

De traumachirurg van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) deed onderzoek naar slachtoffers van verkeersongevallen.
Op donderdag 24 november verdedigde hij zijn promotieonderzoek. De traumachirurg van HMC keek hierbij naar verschillende soorten verkeersslachtoffers in Nederland, in het bijzonder patiënten die een levensbedreigend ongeval hebben meegemaakt.

Het aantal ernstige gewonde verkeersdeelnemers neemt de laatste 15 jaar weer toe. In 2018 raakten in Nederland naar schatting meer dan 20.000 mensen gewond in het verkeer.

Leijdesdorff onderzocht verschillende verkeersongevallen. Van voetgangers tot automobilisten en van fietsers tot scootmobielbestuurders. Zo analyseerde hij bijna 500 verkeersslachtoffers die in twee jaar tijd in Nederlandse ziekenhuizen zijn overleden. “De meeste van hen waren fietsers,” zag hij. “En bij voetgangers en fietsers werd het vaakst traumatisch hersensletsel vastgesteld.” Leijdesdorff onderzocht ook bijna 250 slachtoffers van ongevallen met scootmobielen. Door de vergrijzing zijn ouderen oververtegenwoordigd in zowel het aantal dodelijke als het aantal ernstig gewonde verkeersslachtoffers.

Helmplicht
In zijn onderzoek onder bijna 35.000 slachtoffers van een verkeersongeval met een motor, bromfiets of snorfiets, blijkt dat ernstig hoofdletsel bij snorfietsers het meest voorkomt. Bestuurders van motorfietsen, bromfietsen en snorfietsen die bij verkeersongevallen zijn betrokken, zijn vaak ernstig gewond of kennen een fatale afloop.

Onder meer dankzij het onderzoek van de Haagse traumachirurg wordt in Nederland vanaf 1 januari 2023 voor snorfietsers een helm verplicht.

Fotocredit: HMC