Vanaf donderdag 1 december tot en met zaterdag 10 december heeft theater Ludens weer een veelzijdig programma. Waaronder een eindejaarconference. Graag uw aandacht voor de komende theaterstukken: 

Dag en datum: 1 december 2022
Lunconcert / Duo Khojayan-Poortinga
Aanvangstijd: 12.30 uur 
Toegangsprijs: € 8,50

Als prijswinnaars van talrijke concoursen is het duo Khojayan-Poortinga een van de bekwaamste viool-piano duo’s van hun generatie. Ze weten het publiek te raken, dankzij de charmante mix van talent, muzikale gevoeligheid, hoogstaande techniek en ongelooflijke entente.

Op het programma staat:
-Komitas Vardapet/Wim Zwaag, ‘Armeense suite’
Komitas Vardapet wordt gezien als de ‘vader’ van de Armeense muziek. Deze musicoloog, priester en componist heeft in de negentiende eeuw vele Armeense volksmelodieën gedocumenteerd. Wim Zwaag heeft voor Meri Khojayan en Robert Poortinga een aantal van deze prachtige melodieën bewerkt voor piano en viool, waarvan ‘Armeense suite’ er één is.

-Sergei Prokofiev, Vijf melodieën, op 94a’
Deze vijf melodieën zijn oorspronkelijk geschreven voor een sopraan. Prokofiev heeft ze werken in 1925 volledig bewerkt voor viool en piano en in deze versie zijn ze het bekendst.

-Edward Elgar, ‘Vioolsonate, op 82’
Deze prachtige compositie is helemaal geschreven naar het idee waarop autodidact Elgar over zijn composities dacht: hij schreef muziek die het publiek wilde horen. Deze ongelooflijke sonate waar het intieme tweede deel op grandioze wijze terugkomt in het derde deel zal de harten stelen van het publiek.

Dag en datum: 1 december 2022
Concert / Fuse / Fuse 10 jaar 
Aanvangstijd: 20.30 uur 
Toegangsprijs: € 22,50

“We begonnen als een groep muzikanten met liefde voor allerlei soorten muziek. Ons doel werd om te spelen wat we wilden, voorbij aan traditie, genre en opleiding, en we wilden alle muziek even serieus nemen.”

In 2022 bestaat het Amsterdamse ensemble Fuse 10 jaar. De formatie viert dat met muziek en anekdotes uit de begintijd, bijzondere covers, vergeten stukken en hoogtepunten uit hun televisieoptredens bij Podium Witteman.

Het verhaal van Fuse is een avontuurlijke reis van muzikale grensverkenning en een onuitputtelijke drang tot zelfontplooiing. Op de golven van een nieuwe, klassieke muziekscene breekt de groep in 2015 voor het grote publiek door als huisband van Podium Witteman. Inmiddels is Fuse honderden optredens, drie albums en een Edison Publieksprijs verder. Een route waar sporen terug te vinden zijn van Belá Bartók, Dave Brubeck, Freddie Mercury, Miles Davis, Maurice Ravel en Britney Spears.

Dag en datum:  vrijdag 2 december 2022 
Cabaret / Vincent Bijlo / Eindejaarsconference 
Aanvangstijd: 20.30 uur 
Toegangsprijs: € 19,00

Na de succesvolle Oudejaarsconferences ‘Stikstof Zijt Gij’, ‘Kuchschermtijd’ en ‘Functie Elders’ komt Vincent Bijlo in 2022 weer met een eindejaarconference. Over de titel van de show heeft hij nog geen besluit genomen. ‘From Russia With Hate’, ‘Poetins Vuurwerk’, ‘Dan Maar Liever Een Pandemie’… de loop van het jaar zal het leren. Het enige dat zeker is omtrent deze show is dat hij gespeeld gaat worden. Hoewel, is dat wel zo zeker? We gaan het zien! Misschien is dat wel een goede titel. Bijlo komt met zangeres Mariska Reijmerink, een pianist, een drummer en een saxofonist. Het zijn de muziek en de grappen die knallen. Bijlo & Friends komen in vrede.  

Dag en datum:  zaterdag 3 december 2022 
Cabaret / Derek Otte / De tijd is om  
Aanvangstijd: 20.30 uur  
Toegangsprijs: € 17,50

Woordkunstenaar Derek Otte maakt met zijn voorstelling ‘De tijd is om’, zijn debuut in het theater met een avond vol spoken word, anekdotes en live muziek. Persoonlijk, maatschappelijk, vrolijk, verdrietig, cynisch en hoopvol.

"En de tijd is... om!" De woorden van een docent, bedoeld om een stotterende scholier af te kappen, vormen jaren later de titel van de eerste theatervoorstelling van diezelfde scholier. 
Via persoonlijke verhalen en zijn ervaring van de wereld, kaart hij onderwerpen aan die hem in zijn leven en werk bezighouden. Hoe kunnen we ontsnappen aan de waan waarin we collectief worden opgevoed? De maatschappelijke kaders werken verlammend en verwarrend en het onderwijs bereidt ons niet daadwerkelijk voor op het leven. 

In deze voorstelling maakt Derek Otte als begindertiger de voorstelling die hij als begintwintiger had willen zien.  

Al jaren is Derek Otte een veelgehoorde naam in het Nederlandse poëzielandschap. De Rotterdammer is één van de meest toonaangevende stemmen van een nieuwe generatie woordkunstenaars die zijn verhalen niet alleen op papier maar vooral op het podium deelt. Als stotterend jongetje was dat iets waar Otte enkel van kon dromen. Spreken vormde lange tijd een groot obstakel. Hij vond noodgedwongen zijn uitweg in het schrijven, aanvankelijk geïnspireerd door de tegeltjes van Toon Hermans in de hal bij zijn oma en opa thuis. Later kwam, via een cassettebandje waarop rapper 2Pac te horen was, hiphop in zijn leven. Beide invloeden zijn nog duidelijk merkbaar in het werk dat hij maakt: afwisselend scherp en luchtig, maatschappelijk en persoonlijk, via vlugge en vernuftige teksten op het podium en korte ‘regeltjes en rijmpjes’ op Instagram.


Dag en datum:  donderdag 8 december 2022
Filmhuis / Death on the Nile / VS 2022
Aanvangstijd: 15.00 uur
Toegangsprijs: € 9,00

Misdaad van Kenneth Branagh. Met o.a. Kenneth Branagh, Gal Gadot, Annette Bening, Letitia Wright en Sophie Okonedo.
De beroemde Belgische speurneus Hercule Poirot (regisseur Branagh) is op vakantie in Egypte, waar hij wordt uitgenodigd op een bruiloftsfeest aan boord van een cruiseboot op de Nijl. Wanneer de rijke bruid dood op bed wordt aangetroffen, is het aan Poirot om de moordenaar aan te wijzen. Deze tamelijk trouwe Agatha Christie-verfilming is net als voorganger Murder on the Orient Express (2017) ouderwets op het oubollige af, maar net iets beter gelukt: de personages zijn minder kolderiek en de afwikkeling van het verhaal is spannender.

Dag en datum: donderdag 8 december 2022 
Filmhuis / Belfast / VK 2021
Aanvangstijd: 20.00 uur
Toegangsprijs: € 9,00

Biografie van Kenneth Branagh. 
Met o.a. Jude Hill, Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench en Lewis McAskie. 

De Troubles in Noord-Ierland – waar vanaf 1969 een bloedige strijd plaatsvond tussen katholieken en protestanten – gezien door de ogen van een negenjarig jochie. Dat jochie heet Buddy (nieuwkomer Hill, fantastisch), komt uit een protestants gezin en woont in Belfast. Schrijver/regisseur Branagh baseerde de film op zijn eigen jeugdherinneringen en zoomt dan ook niet in op de politieke omstandigheden, maar op de wereld van Buddy. Zo zijn we niet alleen getuige van de chaos en ellende van het bloedige conflict, maar ook van Buddy’s eerste verliefdheid, het vurige, maar wankele huwelijk van zijn ouders, en de warme genegenheid van zijn opa en oma. Genomineerd voor zeven Oscars. 

Dag en datum:  vrijdag 9 december 2022
Concert / Ricky Koole en OCOBAR / Onwijs Gers!
Aanvangstijd: 20.30 uur
Toegangsprijs: € 24,50

Na omzwervingen van New Orleans tot Tennessee vindt Ricky zichzelf terug thuis in Nederland. Waar gaat het nou uiteindelijk om? Wat zocht ze al die tijd? Ze gaat terug naar haar eigen wortels in Zuid-Holland, naar de mooie jaren ’80, de muziek uit het pannenkoekenhuis en naar haar allereerste ambitie: Persoonlijke liedjes maken waar het publiek iets aan heeft!
Liedjes die troost bieden, die je hard mee kunt zingen, gewoon weer in het Nederlands. Met haar vrienden van de band Ocobar maakt ze eindelijk weer een onwijs gerse Nederlandstalige plaat met liedjes die soms weemoedig maken en dan weer zorgen dat je vrolijk en vol goede moed vooruit kunt.
Soms moet je rondzwerven om daarna te kunnen waarderen waar je eigenlijk al die tijd al was. Ver zoeken om heel dichtbij te vinden waar het om gaat en waar je het meest op je plek bent.

Dag en datum:  zaterdag 10 december 2022
Concert / Britta Maria en Maurits Fondse / Vive la Chanson
Aanvangstijd: 20.30 uur
Toegangsprijs: € 18,50

Door het TV-programma ‘Chansons!’ met Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps beleeft het Franse chanson in Nederland een nieuwe jeugd. Zangeres Britta Maria en pianist Maurits Fondse brengen al vele jaren, samen met accordeon-virtuoos Oleg Fateev het chanson naar de theaters met programma’s als Aznavour Mon Amour, Serge Gainsbourg Forever en Chansons van Schoonheid en Troost.

Vive la Chanson!
In het nieuwe theaterconcert ‘Vive la Chanson!’ spelen zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev ontroerende en opzwepende Franse Chansons van grote Franse zangers als Aznavour, Brel, Gréco, Gainsbourg, Barbara, Yves Montand, Piaf, Zaz, Julien Clerc e.a.
Aangevuld met zelf geschreven Franse chansons en een enkele vertaling naar het Nederlands. Met Chansons die u meevoeren naar de lichtstad Parijs en die de Franse ziel blootleggen. Liederen vol weemoed, maar ook levensvreugde…. over het leven in al haar facetten, de liefde, de hoop maar ook de pijn en de teleurstelling. Met tussen de chansons door bijzondere verhalen achter de liedjes en anekdotes over de grote Franse chansonniers.

Pers over de over de vorige voorstellingen:
‘Alle Francofielen, levensgenieters en vrijbuiters moeten hierheen! Deze drie laten je een glimp van de hemel zien’ – Musicalkrant
‘Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond’ – NH Dagblad
‘Sterk trio, bijzonder mooie CD’ – Jacques Klöters
‘Eigen liedjes Ijzersterk’ – Frits Spits
‘Een 10!’ – voormalig presentatrice Lisette HordijkLunchconcert Khojayan.Poortinga

Theater Ludens Fuse

Theater Ludens Derek Otte

Agatha Christie

Belfast

Theater Ludens. Rickty Koole

Theater Ludens. Briita Maria