Ronald Snijders is al vanaf de jaren zeventig één van de bekendste musici van Surinaamse afkomst.

Deze swingende dwarsfluitist trad met zijn band onlangs op in het tv-programma “Matthijs gaat door”, en veranderde toen de studiovloer in een groep swingende, dansende en vrolijke bezoekers. Op zondagmiddag 18 december zal Ronald Snijders & Band op het JSW-podium in Jazztheater Het Deijlerhuis ook dáár zijn best voor gaan doen!

Ronald werd geboren in 1951 te Paramaribo, als zoon van een plaatselijk bekende beroepsmusicus.

Op zevenjarige leeftijd begon hij via zijn vader met het bespelen van de dwarsfluit. Na een bijna voltooide studie civiele techniek in Delft koos Ronald Snijders uiteindelijk voor de muziek. Zijn talent werd al snel opgemerkt, want Ronald werd gevraagd voor het orkest van de jazziconen Willem Breuker en Theo Loevendie.

In 1973 won Ronald Snijders met een virtuoze dwarsfluitsolo de persprijs van het NOS/Laren Jazzconcours. De juryvoorzitter destijds, jazzmusicus Boy Edgar, oordeelde: “Ronald Snijders bezit extreem vakmanschap en creativiteit”. Onlangs mocht Ronald Snijders - óók als één van de pleitbezorgers van de Surinaamse Kaseko Jazzmuziek – de naar Boy Edgar vernoemde méést prestigieuze Nederlandse jazzprijs in ontvangst nemen.

Maar naast zijn muzikaliteit kent Ronald Snijders ook andere kwaliteiten. Zo studeerde hij muziekwetenschap en studeerde af als muzieketnoloog met een doctoraal scriptie over de kenmerken van de Surinaamse Kaseko Muziek. Daarnaast is Ronald Snijders een begenadigd schrijver en publicist.

Ondanks zijn internationale muzikale veelzijdigheid hebben zijn Surinaamse roots een duidelijke plaats behouden in Ronalds composities en fluitspel. Zijn band, de Ronald Snijders Band, bestaat al vanaf midden jaren zeventig onder verschillende andere namen en bezettingen. In deze formatie geeft Ronald zijn Surinaamse roots alle ruimte, waarbij improvisatie en andere creativiteit in de door hem geschreven stukken centraal staan en er ook veel contact met het publiek wordt gemaakt.

Surinaamse ritmes worden gecombineerd of afgewisseld met funk, jazz, soul, bossanova en Wereld Muziek. Door al deze swingende elementen kan het publiek bij een concert van Ronald Snijders & Band vaak niet stil blijven zitten! Dus de kerstliedjes tegen half december een beetje zat en zin in een middag lekker swingende multiculturele jazzmuziek?

Voor meer info over het concert van Ronald Snijders & Band én over het concert van de theaterjazzgroep Jewish Jazz in januari a.s.: www.jazzsocieteitwassenaar.nl

Tekst: Hans GroeneveldRonald Snijders