De Nelson Mandelabrug, de belangrijke fiets- en voetgangersbrug over onder meer de A12 en het spoor, is door de gemeente Zoetermeer per direct gesloten.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de constructie te zwaar is voor de ondersteuning en daarom niet als veilig kan worden beschouwd. Op dit moment is niet te zeggen of er acuut instortingsgevaar is, aldus de gemeente. Dit meldt onze mediapartner Omroep West.

Eerder waren er al scheuren ontdekt in de Nelson Mandelabrug, die ook het station Zoetermeer met beide zijden van de stad verbindt. Vanwege de onveiligheid stoppen op het station de komende dagen geen treinen meer. Treinreizigers moeten namelijk van de brug gebruik maken.
Rijkswaterstaat onderzoekt hoe onveilig de situatie precies is. 'Wij hebben geen beeld in hoeverre het wel of niet mis kan gaan', vertelt wethouder Marijke van der Meer. 'Daarom is besloten de brug vanaf vanavond een week lang helemaal af te sluiten.'

Verkeer onder de brug
Van der Meer laat weten dat Rijkswaterstaat mogelijk binnen een week kan aangeven wat er nu met de brug moet gebeuren. In het ergste geval kan volgens de wethouder besloten worden dat al het verkeer onder de brug moet worden stilgelegd. Naast het reguliere spoor en de A12, gaat ook de Randstadrail onder de brug door.
De brug is belangrijk voor fietsers en voetgangers om niet alleen op het station te komen, maar ook om de de snelweg over te steken. Er worden de komende dagen pendelbussen ingezet om voetgangers van de ene kant van de brug naar de andere kant te brengen. Fietsers wordt geadviseerd om te rijden. Treinreizigers moeten totdat het euvel is opgelost gebruikmaken van station Zoetermeer Oost.
De NS laten weten vrijdagavond bussen te hebben ingezet tussen Zoetermeer en Zoetermeer Oost.

(bron: Omroep West)
(foto: ANP)