Twee Chinese mannen moeten wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft zeven jaar de cel in voor het produceren van tienduizenden MDMA-pillen en honderden kilo's crystal meth.

Volgens het OM zouden Pak C. en Mak V. samen met vijf andere Chinezen verantwoordelijk zijn voor synthetische drugslabs die werden gevonden in bedrijfspanden en huizen in Zoetermeer, Den Haag, Voorburg, Vlaardingen en Berkel en Rodenrijs. Dit meldt onze mediapartnrt Omroep West.

Vijf mannen en twee vrouwen van Chinese afkomst zijn volgens het OM betrokken bij de productie van de vele kilo's drugs. Drie van hen moesten zich donderdag voor de Haagse rechtbank verantwoorden voor de productie ervan. De twee heren Pak C. en Mak V. hoorden de strafeis. De derde verdachte, tevens de ex-vriendin van C., was niet bij de zitting aanwezig.

De politie kwam de zeven verdachten op het spoor na klachten over stank aan de Kryptonstraat in Zoetermeer. In september 2020 werd daar een drugslab ontdekt, waar ook zo'n 400 kilo crystal meth lag. Na onderzoek viel de politie vervolgens woningen in Den Haag, Voorburg en Rotterdam binnen. Daar werden grote hoeveelheden drugs en contant geld gevonden. Hetzelfde gebeurde in een bedrijfspand in Vlaardingen.

'Pillen in koektrommel'
De 52-jarige Pak C. gaf toe wel eens in het pand in Zoetermeer te zijn geweest. Maar hij zou niet hebben geweten dat daar een drugslab zat. 'Ik moest een muurtje metselen', vertelde hij tegen de rechtbank. Ook van de 34.000 pillen MDMA, veertien kilo ketamine en twee semi-automatische wapens die in zijn eigen Haagse woning waren gevonden wist hij niets. 'Ik had wel een keer pillen gevonden in een koektrommel. Toen ik de verhuurder ernaar vroeg, zei hij dat ik mij er niet mee moest bemoeien', zei C.
Onbekende mannen zouden hem hebben gedwongen om te tolken, dat verklaarde volgens C. de geluidsopnames die waren gevonden waarin hij gesprekken voert over een drugslab en een zending van 10.000 pillen.

Betrokken bij meerdere drugslabs
Zijn kompaan Mak V. wist ook van niks. Hij zou slechts op het huis in Voorburg hebben gepast en niet hebben geweten dat in de slaapkamer een drugslab was verstopt. Hij durfde tijdens de zitting weinig te zeggen, omdat hij bang was dat zijn gezin iets zou overkomen.
Het OM verdenkt V. ervan dat hij betrokken zou zijn bij meerdere drugslabs. Zijn dna werd gevonden op sigarettenpeuken, maskers en acetonvaten in Zoetermeer én Vlaardingen. De verdachte had daar geen verklaring voor. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een opgerold drugslab in Berkel en Rodenrijs, maar daar wist hij naar eigen zeggen niets van.

Andere verdachten later voor de rechter
De aanklaagster van het OM vond de uitleg van de beide verdachten ongeloofwaardig. Volgens haar moet het tweetal hebben geweten wat zich in de verschillende huizen heeft afgespeeld. Ze nam het hen bovendien kwalijk dat ze zulke grote hoeveelheden drugs produceerden. 'Crystal meth is misschien wel de gevaarlijkste drug op de markt. Het is bijzonder verslavend en een bijna verwoestend effect op de gebruiker van de drugs.'
De resterende vier Chinese verdachten horen volgende week dinsdag de strafeis. Zij moeten zich dan eveneens verantwoorden tegenover de rechter voor het produceren van grote hoeveelheden harddrugs. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet in de zaak.

Bron: Omroep West