Delfland steunt unaniem AWP-motie over duurzaamheid. De duurzaamheid van het waterschap Delfland krijgt een impuls door de motie “Afvalwater is geld waard”. De motie was ingediend op initiatief van de AWP voor water, klimaat en natuur.

Aanleiding is de vervanging van de grote rioolwaterzuivering in Vlaardingen. Daarover zijn al principe-afspraken gemaakt tussen Delfland en Vlaardingen. Met de unanieme steun voor de motie komt hergebruik van grondstoffen centraal te staan in het ontwerp van de nieuwe rioolzuivering.
“We laten kostbaar fosfaat nu gewoon de zee in lopen, terwijl we kunstmest importeren!” zegt Antoinette Jans van de AWP. En: “Hoe meer fosfaat en cellulose uit het rioolwater wordt gehaald, hoe minder zuiveringsslib hoeft te worden verbrand”, voegt André Faber toe. “Dat verbranden is duur en geeft veel CO2”.

Delfland heeft de ambitie om 50% minder grondstoffen te verbruiken in 2030 en de nieuwbouw, die in 2030 klaar moet zijn, kan daaraan een grote bijdrage leveren.

Maar dan moet Delfland hiermee wel vanaf het begin rekening houden, vindt de AWP. Zo is het terug te winnen fosfaat goed te gebruiken in kunstmest en veel milieuvriendelijker dan fosfaat uit de mijnbouw. Ook cellulose uit WC-papier kan worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor het milieuvriendelijk isoleren van huizen. Door nieuwe toepassingen te ontwikkelen kunnen er duizenden bomen bespaard worden. En kan er op termijn ook geld worden verdiend met ons afvalwater!

De AWP gaat voor duurzaamheid. Wil dat uiteindelijk alle rioolzuiveringen van Delfland worden omgebouwd naar een Grondstoffen- en Energiefabriek. Dat is beter voor het milieu en betekent minder kosten voor de inwoners! Daar wordt na de verkiezingen op 15 maart flink op ingezet.