In drie ziekenhuizen in de regio werd donderdag 16 maart actie gevoerd voor een betere cao. Ook in HMC Antoniushove werd een zondagsdienst gedraaid.

De spoedeisende hulp was wel open en ook dringende zorg, zoals bijvoorbeeld chemokuren gingen door.

De actie van donderdag werd een tijd geleden al aangekondigd. Dat is nodig, omdat er vooraf afspraken gemaakt moesten worden om ervoor te zorgen dat de spoedzorg altijd kan doorgaan. Ook moet geregeld worden dat mensen die in het ziekenhuis liggen, gewoon de verzorging krijgen die nodig is. Ziekenhuispersoneel kan niet zomaar het werk neerleggen.

Flyers en actiekraampjes
In de ziekenhuizen waar actie werd gevoerd begon zorgpersoneel al vroeg met het uitdelen van flyers. Bij HMC Westeinde in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam reden ziekenhuisbedden de hal in. Er waren toespraken en aan het begin van de middag liep het personeel een protestmars rond het ziekenhuis.

Joost Veldt van CNV Zorg en Welzijn denkt dat dit signaal wel bij de ziekenhuizen 'aankomt', maar wist donderdag ook al 'dat het hier niet bij blijft', zo meldt mediapartner Omroep West.

Onderhandelingen muurvast
De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel zitten muurvast. Belangrijk breekpunt is een salarisverhoging van tien procent die van de bonden nu al moet ingaan. De werkgevers willen het anders doen: nu vijf procent salarisverhoging, aan het einde van het jaar nog eens vijf procent en dan in 2024 uiteindelijk drie procent. Ook wordt gestreden voor een andere manier van inroosteren zodat de werkdruk voor het personeel vermindert.

Opnieuw actie
Het is nog even afwachten wat de actie heeft opgelevert. 'Wij verwachten wel dat dit signaal wordt opgepakt door de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, red.) maar op het moment dat ze hier niet op reageren, zullen we volgende maand opnieuw een actiedag organiseren', zegt Joost Veldt van CNV Zorg en Welzijn. Dan worden er weer zondagsdiensten gedraaid, en waarschuwt Veldt alvast: 'Die zal misschien wel groter en massaler zijn dan deze'.

Staking zorg HMC
Staking HMC zorg
Foto's Ap de Heus