Haaglanden MC (HMC) heeft te maken met grote financiële problemen. Halverwege het jaar blijkt de prognose van het resultaat bijna gehalveerd ten opzichte van de begroting 2023.

“Er is een actieplan noodzakelijk”, aldus een vertrouwelijke memo van de financiële afdeling aan de raad van bestuur van HMC. Dit is te lezen op de nieuwspagina van skipr.nl.

“Onvoldoende voor banknormen en (noodzakelijke) investeringsruimte”, aldus de memo. De schrijver berekent dat de omzet tot en met juli dit jaar 31 miljoen euro lager is dan de begrotingsdoelstelling. Een woordvoerder van HMC zegt dat dat bedrag “veel lager is”, maar bevestigt een eerdere memo waarin werd gesignaleerd dat er in april al sprake was van een 14 miljoen euro lagere omzet. Mede daardoor ontstond een negatief effect op de ebitda van 18 miljoen euro.

“Oorzaak personeelstekort – ondanks inhuur PNIL een achterblijvende omzet”, staat in de memo. De financial schrijft aan de raad van bestuur: “HMC kent een forse financiële uitdaging in 2023.” Een van de gevolgen van het personeelstekort is dat sinds afgelopen voorjaar de meeste OK’s op de locatie Bronovo dicht moesten. Dit gaat ten koste van de omzet van het Haagse ziekenhuis.


Door: Peter van der Aar.
Bron: skipr.nl (daar is ook het complete artikel te lezen).
Tekst: Frits Baltesen.