Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit de Regio
Leerlingen van basisschool De Baanbreker uit Den Haag hebben een Bliksemstage gelopen op de poli gynaecologie van Haaglanden Medisch Centrum (HMC).

Tijdens de Bliksemstage kregen de leerlingen een rondleiding langs de linnenkamer, medische instrumentatie, beveiliging en medische bibliotheek. Ze mochten elkaar verbinden, ‘urine’ (eigenlijk appelsap) controleren, naar elkaars hart luisteren en zelfs aanwezig zijn bij het maken van een echo bij een zwangere vrouw. Dat leidde tot een heleboel vragen. Van ‘kan je ook naar je eigen hart luisteren met een stethoscoop?’ tot ‘zijn we allemaal begonnen als hele kleine wezentjes van een paar centimeter?’

Beroepskeuze
Een Bliksemstage is een bedrijfsbezoek van een dagdeel waarbij onder andere basisschoolleerlingen een kijkje mogen nemen achter de schermen. Leerlingen zien zo welke beroepen er zijn, waardoor ze beter een keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. De Bliksemstages zijn een initiatief van JINC (Jongeren INCorporated). Deze organisatie streeft ernaar elk kind een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt, ook als het opgroeit in een omgeving met minder voorbeelden en rolmodellen om zich aan op te trekken.

Tandarts
Tijdens de Bliksemstage in HMC verzorgden verpleegkundige Monique Boon, echoscopiste Ruth Smilde en doktersassistente Sibel Shabani van de poli gynaecologie een interactief programma voor de leerlingen. Een meisje keek haar ogen uit bij de beveiliging en zag zichzelf later wel die kant op gaan, zeker toen ze een vrouwelijke stagiair ontmoette. Een ander meisje, dat graag tandarts wil worden, gaf aan na deze Bliksemstage misschien toch wel in het ziekenhuis aan de slag te willen als tandarts.

stage hmc luisteren naar eigen hartslag2
Serphio Hernandez luistert naar zijn eigen hartslag (foto: Esther Hessing)