Login

Home

Actueel

Radio

Televisie

Midvliet On Demand

Midvliet

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Op vrijdag 15 maart zal de nieuwe tentoonstelling Een stil geluk - Gerke Henkes, het Hollandse interieurstuk in de 19de eeuw worden geopend in Museum Swaensteyn te Voorburg. Wethouder Astrid van Eekelen zal de tentoonstelling openen.

Gerke Henkes was een meester in het schilderen van het Hollandse interieurstuk. Waar veel van zijn tijdgenoten uit de Haagse School een voorliefde toonden voor het landschap, daar koos Henkes bij voorkeur voor interieurs met één of enkele figuren. De genrevoorstellingen zijn altijd met veel genegenheid weergegeven. Het zijn verstilde momentopnames met oudere dames, deftige heren of spelende kinderen. Het best is de kunstenaar in die voorstellingen waarin hij het huiselijk geluk vereeuwigt.

Uit zijn omvangrijke oeuvre is nu voor het eerst een ruime selectie te zien. De schilderijen, aquarellen, tekeningen en het poppenhuis zijn afkomstig uit particuliere collecties in Nederland en Engeland en waren niet eerder voor het publiek te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, gewijd aan Gerke Henkes.

De tentoonstelling is te zien van 16 maart t/m 8 juni 2019.

swaensteyn gerke henkes2

swaensteyn gerke henkes4