Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
Voorlezen is van groot belang voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Daarom heeft de bibliotheek in Leidschendam, Voorburg en Rijswijk ‘Voorlezen op maat’ opgezet om het voorlezen te stimuleren. De vrijwillige voorlezers spelen daarbij een belangrijke rol.
Al meer dan 10 jaar zijn vrijwilligers in Leidschendam-Voorburg en Rijswijk actief om voor te lezen aan groepen kinderen van verschillende leeftijden. Het doel van ‘Voorlezen op maat’ is door middel van voorlezen het plezier in lezen op latere leeftijd te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig worden voorgelezen een grotere kans hebben om later zelf goede lezers te worden. In de informatiemaatschappij van tegenwoordig is goed kunnen lezen van groot belang om mee te kunnen komen. De prestaties van kinderen gaan omhoog als ze vaak lezen. Als kinderen plezier in lezen hebben, zullen ze vanzelf méér gaan lezen.

Taalontwikkeling
Naast het stimuleren van plezier in lezen, wordt door veel voor te lezen de taalontwikkeling van jonge kinderen bevorderd. Voor een goede taalontwikkeling is het nodig dat jonge kinderen veel taal horen. Een zwakke talige omgeving thuis, resulteert in een achterstand bij de start op school en die achterstand is later bijna niet meer in te halen. Boeken zijn een middel bij uitstek om meer taal in het leven van kinderen te brengen.

Voorlezen op maat
Soms ontbreekt de tijd om regelmatig voor te lezen op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en basisscholen. De vrijwilligers van ‘Voorlezen op maat’ zorgen voor regelmaat bij het voorlezen in de groep. De vrijwilliger wordt gekoppeld aan een vaste instelling, afhankelijk van de voorkeur van de vrijwilliger: voorlezen voor peuters of voor kleuters en locatie. Op een vast tijdstip komt de vrijwilliger - wekelijks of tweewekelijks - voorlezen in de groep. De kinderen kijken zo uit naar het voorleesmoment en ontwikkelen een band met de voorlezer.

Ondersteuning vanuit de bibliotheek
De bibliotheek coördineert het project en zorgt voor begeleiding van de vrijwilligers. Ieder jaar is er een ontmoetingsdag en de bibliotheek zorgt voor deskundigheidsbevordering. De bibliotheek geeft ook tips bij het uitzoeken van goede voorleesboeken. Boeken, vertelplaten en eventueel ondersteunende knuffels kunnen in de bibliotheek geleend worden.

Bibliotheek aan de Vliet is daarom op zoek naar vrijwilligers voor ‘Voorlezen op maat’. Lijkt het u leuk om af en toe voor te lezen op een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of basisschool in Leidschendam, Rijswijk of Voorburg? Neem dan contact op met Ingrid Naaktgeboren van de bibliotheek. Dat kan telefonisch via 070 – 240 0 250 (dinsdag en vrijdag) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures