D66 LV logoDe D66-fractie in Leidschendam-Voorburg heeft raadsvragen gesteld over de hoogte van de hondenbelasting in de gemeente. Die blijkt een van de hoogste in Nederland volgens de onlangs verschenen Atlas van de lokale lasten 2020.

D66 zou de hondenbelasting liever helemaal afgeschaft zien. Volgens de partij is de belasting duur om te heffen en levert ze relatief weinig op. 

In slechts negen Nederlandse gemeenten is de hondenbelasting duurder dan de 101 euro die inwoners moeten betalen voor hun eerste hond. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. D66 heeft al meerdere malen geprobeerd de hondenbelasting afgeschaft te krijgen, omdat ze die oneerlijk acht. "Hondenbezitters hoeven wat D66 betreft niet de financiële problemen van het college op te lossen," zo stelt fractievoorzitter Jacco van Maldegem.

Het college liet eerder op vragen van Van Maldegem weten dat het college geen idee had hoe hoog de hondenbelasting in andere gemeenten was. Ook bleek het college niet op de hoogte van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar lokale belastingen.

Van Maldegem: "Wethouder Rouwendal verwees toen naar een onderzoek dat in april zou verschijnen. Dat ligt er nu en dat zegt dat onze gemeente echt schreeuwend duur is voor hondenbezitters." Naar het idee van de D66-fractie gebruikt het college hondenbezitters als makkelijke bron van inkomsten om de financiële gaten te dichten die het college zelf mede veroorzaakt.

In Leidschendam-Voorburg is de hondenbelasting dit jaar met 34 procent verhoogd. Weliswaar vraagt de gemeente Den Haag nog meer belasting (124 euro), maar dat het ook anders kan, bewijzen gemeenten Rijswijk, Westland, Delft, Midden-Delfland en Rotterdam. Daar betalen hondenbezitters helemaal geen hondenbelasting.

Steeds meer gemeente schaffen de inefficiënte hondenbelasting af, zo stelt D66. Het is een belasting is die volgens de partij relatief weinig opbrengt, en relatief duur is om te innen. Slechts de helft (54 procent) van de 355 gemeenten stuurt hondenbezitters jaarlijks nog een rekening. De D66-fractie heeft het college wederom vragen gesteld over de hondenbelasting. Ze zegt benieuwd te zijn welke rekening hondenbezitters volgend jaar op de deurmat kunnen verwachten.

Contactgegevens Midvliet

Algemene correspondentie
Postbus 1042
2260 BA  Leidschendam

Studioadres & Bezoekadres
Damlaan 35a
2265 AL Leidschendam

Telefoon studio: 070-3202266
Redactie: redactie@midvliet.nl
E-mail: info@midvliet.nl

 

Radio & Televisie

Radio
Ether: 107.2 Mhz, 107.9 Mhz
DAB+: kanaal 11B (DAB lokaal 45)
Ziggo analoog: 92.9 Mhz
Ziggo digitaal: 916
KPN  digitaal: 1189
XS4All digitaal: 1189
Of via de livestream

Televisie
Ziggo: kanaal 41
KPN:  kanaal 1489
XS4All: kanaal 1489
Of via de livestream