HenkenAnneke In maart raken Henk (75) en Anneke (73) uit Voorburg allebei geïnfecteerd met het coronavirus. Inmiddels is Henk weer thuis, zijn vrouw Anneke overleed op 28 maart aan het virus. Henk en zijn familie ervaren veel steun van Jan Kaffa, consulent Ouderengeneeskunde in het Haga Ziekenhuis, die in deze zware tijd coronapatiënten sociaal-emotioneel ondersteunt.
Met Henk gaat het afgelopen maand zo slecht, dat hij al snel op de Intensive Care terechtkomt. Anneke, zelf opgenomen op de minder zware COVID-afdeling van het ziekenhuis, maakte zich ernstige zorgen over haar man. In die tijd vond ze het fijn om haar angsten te bespreken met Jan Kaffa, consulent Ouderengeneeskunde in het Haga Ziekenhuis. Ook dochter Angelique vindt het prettig dat er iemand is met wie ze haar zorgen kan bespreken. Ze vertelt geëmotioneerd over de angst om zowel haar vader als haar moeder te verliezen. Die angst lijkt werkelijkheid te gaan worden als haar moeder kort daarop plotseling niet meer aanspreekbaar is. Anneke blijkt stervende. Als enige van de familie mag Angelique bij haar zijn. Geëmotioneerd neemt ze afscheid van haar moeder. Op 28 maart 2020 overlijdt Anneke, één dag voor de verjaardag van haar moeder, aan de gevolgen van het coronavirus.

Na twee weken vechten op de Intensive Care gaat het beter met Henk. Hij wordt overgeplaatst naar de COVID-afdeling. Hier moet dochter Angelique haar vader gaan vertellen dat haar moeder is overleden. En niet alleen dat: Anneke is inmiddels ook al gecremeerd. In eerste instantie is Henk te zwak om zich te kunnen uiten. Maar dat het nieuws hard aankomt, is duidelijk zichtbaar. Geëmotioneerd vraagt Angelique haar vader om te blijven vechten. In de dagen die volgen, komen de emoties aan de oppervlakte. Henk is peilloos verdrietig. Maar ook voelt hij woede, omdat hij geen afscheid heeft kunnen nemen van zijn vrouw. Hij geeft aan dat hij het niet meer ziet zitten; het is allemaal te veel om te bevatten. Op verzoek van ouderenconsulent Jan neemt Angelique foto’s mee van alle dierbaren, zodat haar vader zich kan richten op de lichtpunten in zijn leven. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden mag Angelique met beschermende kleding op bezoek komen.

Geholpen door de goede zorgen van de verpleegkundigen knapt Henk stapje voor stapje op. Op Goede Vrijdag komt het verlossende antwoord: hij mag na het paasweekend met ontslag naar revalidatiecentrum Basalt. De blijdschap is groot: Henk heeft corona verslagen. Emotioneel vertelt hij dat de gesprekken hem door de opname heen hebben gedragen. Jan is ontroerd, maar benadrukt dat hij het niet alleen heeft gedaan. Een heel team van artsen, verpleegkundigen, zorgondersteuners en andere disciplines heeft aan Henks herstel bijgedragen.

Als Henk uit het ziekenhuis ontslagen wordt, staat heel zijn familie hem buiten op te wachten. Een warmer weerzien is niet in te denken.
Inmiddels is Henk weer thuis. Het gaat naar omstandigheden redelijk met hem.

Bron: Haga Ziekenhuis