Uitvaart PixabayOok begraafplaatsen in Leidschendam-Voorburg bieden inmiddels online uitvaartplechtigheden aan.

Sinds het aanbreken van de coronacrisis, hebben online diensten van uitvaartondernemingen een hoge vlucht genomen. Ook op gemeentelijke begraafplaatsen Noorthey in Leidschendam en de Oosterbegraafplaats in Voorburg is het sinds half augustus mogelijk om een uitvaartplechtigheid op afstand online bij te wonen. Op die manier kunnen nabestaanden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn, de afscheidsdienst toch volgen, overal ter wereld.

Een uitvaart van een dierbare bijwonen gaat niet altijd. Vanwege de afstand, immobiliteit of de maatregelen die gelden in verband met het coronavirus. Nabestaanden die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen de afscheidsdienst die in de gemoderniseerde aula plaatsvindt via een beveiligde videoverbinding (livestream) live volgen of tot 30 dagen daarna de opname terugkijken. Dat kan op ieder apparaat dat in verbinding staat met internet, zoals een pc, laptop, tablet of mobiele telefoon. De livestream en het terugkijken van de opname zijn mogelijk via een beveiligde website.

Inloggen op de website kan alleen met een unieke toegangscode. De nabestaanden die de uitvaart organiseren, beslissen wie die toegangscode toegestuurd krijgen. Op die wijze is de privacy gegarandeerd. Voor deze dienstverlening worden dit jaar geen extra kosten in rekening gebracht.