BeeldenrouteOp zijn dagelijkse fietsroute trof Ap de Heus op het Stationsplein in Voorburg een heel opmerkelijk tafereel aan. 

Een grote groep kinderen die een reusachtig beeld leken te omarmen. Het bleek te gaan om groep acht van de school Essesteijn, die bezig waren de beeldenroute van Museum Swaensteyn te lopen.

Het beeld in kwestie, de Zhi Zhen wijzer van Tjoe Fang King, is een van de hoogtepunten in het lesprogramma ‘Beeldenroute: Verhalen aan de Vliet’ voor de scholen in de gemeente. Vanaf hun vertrek vanuit Museum Swaensteyn hebben de kinderen in de Herenstraat al opdrachten moeten vervullen bij beelden van lokale beeldhouwers als Albert Termote en Guido Sprenkels. Bij de ‘gele zuil’ voor Hofwijck, zoals het beeld ook bekend is, maken ze kennis met een voorbeeld van abstract geometrische kunst. En moeten daar vragen over beantwoorden, met duimstokken opmetingen aan verrichten en er foto’s van maken met échte fotocamera’s of hun eigen mobiel.

Karlien Ritter, hoofd museale zaken van Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck, laat desgevraagd weten dat de beeldenroutes een groot succes zijn. Volgens haar zijn scholen nu ook druk bezig de risico’s in te schatten van groepsactiviteiten, en een wandeling langs de beelden in Voorburg of Leidschendam is daarom dezer dagen uitermate populair als les: "De kinderen bevinden zich tijdens de hele kunstles in de buitenlucht. Ook onze educatievrijwilligers vinden dit een van de fijnste lessen om te geven".

Tekst: Peter van der Ploeg, 
directeur Huygens Hofwijck en Museum Swaensteyn.

(foto: Ap de Heus)

Beeldenroute