Afval op straat Ap de HeusDe burgemeester moet met een sluitend handhavingsplan komen om afvaldumping in de gemeente Leidschendam-Voorburg een halt toe te roepen. Dat vindt de lokale politieke partij GBLV/Gemeentebelangen, die daartoe een voorstel heeft gedaan in de gemeenteraad.

Leidschendam-Voorburg kampt al geruime tijd met problemen rondom afval in de gemeente. GBLV-raadslid Maurice Hartsinck “Ondanks dat er al jaren vanuit de politiek met harde woorden maatregelen worden afgekondigd, ligt er wekelijks in ruim vijftig straten gedumpt afval. Alleen al in de eerste helft van 2020 was er sprake van meer dan 1.400 gevallen van afvaldumping in de gemeente.”

Cameratoezicht?
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 september is een motie aangenomen om mobiele camera’s in te zetten om overlastgevende zaken zoals afvaldump te bestrijden. GBLV constateert dat handhaving een terugkerend fenomeen is in de raad en er allerlei instrumenten als cameratoezicht en bestuurlijke boetes worden aangedragen, maar dat een sluitend handhavingsplan om de afvalproblematiek aan te pakken ontbreekt.

Hartsinck: “Wij draaien de zaak als fractie daarom nu om. Laat de burgemeester maar eens met een plan komen hoe hij vanuit zijn portefeuille de handhaving wil regelen en ook aangeven wat daarvoor nodig is. Vanuit de raad zijn er suggesties gedaan, maar nu is wat ons betreft de burgemeester aan zet. Als hij vindt dat er een collegeverantwoordelijkheid ligt, dan horen we dat natuurlijk ook graag.”

Schoonmaakacties
Ondertussen zet de lokale partij zich ook buiten de raad druk in om de straten van Leidschendam-Voorburg schoon te houden. Samen met enthousiaste wijkbewoners vulde het team van ‘GBLV voor een schoon LV’ in de afgelopen maanden vele afvalzakken met tientallen kilo’s zwerfafval.

Foto: Ap de Heus