Boeken PixabayDe gemeente Leidschendam-Voorburg is een online enqête gestart om te informeren naar wat inwoners belangrijk vinden aan de bibliotheek.

Mede op grond van de resultaten van deze enquête zal de gemeenteraad over een half jaar een beslissing nemen over welke kant het met de bibliotheek in Leidschendam-Voorburg op moet.

Meer taken
Bibliotheken krijgen steeds meer taken toegeschoven van het rijk, maar zijn redelijk vrij in de invulling daarvan. Bibliotheken kampen met allerlei bezuinigingen van gemeenten en zoeken op dit moment naar nieuwe wegen en activiteiten om relevant te blijven. 

Gerard Hendriks, de kersverse directeur de Bibliotheek aan de Vliet: "De bibliotheek doet veel meer dan mensen soms denken. We willen de verbeelding en leergierigheid van mensen stimuleren en hen op weg helpen in de samenleving. Daarom bieden we boeken, informatie en hulp bij het ontwikkelen van vaardigheden. Er komen steeds meer mogelijkheden bij. De bibliotheek wil inwoners samenbrengen. Een toegankelijke plek zijn waar je elkaar ontmoet, verhalen deelt, nieuwe inzichten ontdekt en waar je je kunt ontspannen."

Inwoners denken mee
De afgelopen maanden hebben de bibliotheek en de gemeente een klankbordgroep samengesteld, bestaande uit vertegenwoordigers vanuit het maatschappelijke veld, MKB, cultuur, onderwijs en gebruikers. Samen met de klankbordgroep is de participatievraag bepaald en is een participatieplan opgesteld met daarin welke doelgroepen de bibliotheek kent en wat per doelgroep de best passende manier is om wensen en behoeften op te halen.

Wethouder Astrid van Eekelen: "We willen graag weten wat de inwoners belangrijk vinden. Daarom vragen we ze om mee te denken. Zodat de bibliotheek een bruisende plek wordt waar iedereen zich welkom voelt. Of het nu is om te lezen, te leren of te ontmoeten."
 
Digitale enquête
Inwoners kunnen onder andere meedenken via een digitale enquête. Deze is te vinden via Ingesprekmetlv.nl en kan worden ingevuld tot 2 november 2020. Inwoners die mee willen denken, maar moeite hebben met het invullen van de digitale vragenlijst, kunnen bellen naar 070-300 9617 (Angela van der Meer).

Daarnaast worden er onder meer groepsgesprekken gevoerd met inwoners, zijn er meedenksessies met kinderen en worden er verdiepende interviews gehouden. Alle input wordt verwerkt in een advies aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 een besluit over de ontwikkeling van de bibliotheek.