fietsexamen 2020 06526 leerlingen uit groep 8 van 18 verschillende basisscholen uit Leidschendam-Voorburg doen op 6, 7 en 8 oktober mee aan het praktisch Verkeersexamen.

Tijdens het praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de verkeerskennis, die zij tijdens lessen op school hebben opgedaan, ook in de praktijk kunnen toepassen. Voordat de leerlingen het Verkeersexamen mogen afleggen wordt eerst hun fiets gekeurd. Ook moeten zij tijdens een ‘beheersproef’ laten zien dat zij klaar zijn om het examen af te leggen. Dit kan op een manier waarbij rekening wordt gehouden met de anderehalve meter maatregel.

Wethouder Astrid van Eekelen: “Ik vind het heel belangrijk dat op de basisscholen in onze gemeente zoveel aandacht aan verkeersveiligheid wordt besteed. Helaas gebeuren er jaarlijks nog teveel ongevallen waarbij fietsende kinderen zijn betrokken. Daarom is het fietsexamen belangrijk. Leerlingen brengen zo hun verkeerskennis op een leuke manier in de praktijk. Ik wens alle leerlingen van groep 8 die meedoen heel veel succes!”

Veilig fietsen
Er zijn twee routes uitgezet in de gemeente. Op dinsdag start het verkeersexamen vanaf het schoolplein van basisschool De Lusthof in Voorburg. Op woensdag en donderdag starten de leerlingen vanaf het bordes van het Raadhuisplein in Leidschendam. De kinderen leggen per fiets een route af door de omgeving. Onderweg zijn er zes controleposten waar het verkeersgedrag van de kinderen bekeken wordt. Onderliggende vaardigheden zoals beheersing van de fiets (remmen, bochten nemen, etc.) en sociaal gedrag (helpen en hinderen) zijn ook vereiste vaardigheden om het examen goed te kunnen afleggen. Binnen drie dagen na het afleggen van het examen krijgen de leerlingen de uitslag of ze geslaagd zijn of niet.