Bijbel op kerkstoel PixabayBij de Koningkerk in Voorburg is men behoorlijk teleurgesteld dat men nog maar met dertig mensen kan samenkomen in kerkelijk verband. 

Dat zei Els van der Wolf, predikant bij de protestantse gemeente De Open Hof woensdag in het radioprogramma Midvliet Actueel (Omroep Midvliet).

Wrang
Minister Grapperhaus besloot maandag dat het maximale aantal kerkbezoekers moet worden teruggebracht tot dertig, nadat kerkdiensten in Staphorst met 600 kerkgangers tegelijkertijd dit weekend leidde tot forse maatschappelijke kritiek. Van der Wolf had de bui al min of meer zien hangen, gaf ze te kennen tegenover presentator Hans Biard, maar ervoer de consequenties van de stap toch wel als navrant.

"We hebben in de Koningkerk in Voorburg een vrij ruim kerkgebouw, en we hadden echt het idee dat we heel verstandig bezig waren met onze zeventig kerkgangers op anderhalve meter afstand, zónder te zingen, en heel veilig een korte dienst, voldoende ventilatie, nou noem maar op. En dan is het toch wel wrang als het er nu nog maar dertig mogen zijn, want dat betekent dat je nog maar een keer in de maand aan de beurt bent om naar de kerk te gaan."

Scheve ogen
De predikante merkt in de samenleving dat mensen elkaar steeds meer de maat nemen als het gaat over de naleving van coronamaatregelen. "Ik denk dat de meeste mensen ook zat worden van die maatregelen. Zeker als je zelf niet met corona te maken hebt, voel je je vooral belemmerd. En dan ga je een beetje naar elkaar zitten kijken: 'Ja, híj mag ook; nou, dan mogen wij het ook!' of 'Nou, als hij het niet mag, dan mag..' Nou, dat gevoel hè?"

De kerkenraad heeft nu een voorselectie gemaakt van wie er wel en wie op dit moment niet prijs op stelt de kerkdiensten te bezoeken. Onder de mensen die graag de samenkomsten willen bijwonen, wordt een roulatiesysteem toegepast. Daarnaast kunnen mensen de kerkdiensten bijwonen via een livestream. 

Financieel tekort
Een ander probleem waar de Protestantse Gemeente mee te kampen heeft, is dat er jaarlijks veel meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt. Volgens Vlietnieuws zou het over 2019 gaan om een tekort van €286.000,-. In 2028 zou volgens berekeningen van de kerkrentmeester de bodem van de kerkelijke kas worden bereikt. "We moeten echt heel hard gaan nadenken hoe we de tering naar de nering kunnen zetten," bevestigt Van der Wolf. 

Volgens de predikante zal er dringend moeten  worden uitgekeken naar creatieve manieren om meer inkomsten te genereren, aangezien veel verder bezuinigen niet haalbaar is. Het zal er om spannen, al is het nog zeker geen einde oefening. "We hebben nog even tijd om een wending te maken, maar het is natuurlijk wel heel naar: vooral omdat je in die coronatijd behoorlijk belemmerd wordt in wat je kan."