Burgemeester Klaas Tigelaar in MV ActueelBurgemeester Tigelaar van Leidschendam-Voorburg reageerde in het programma Midvliet Actueel op de nieuwe coronamaatregelen die woensdagavond zijn ingegaan.
Volgens verwachting zijn er dinsdagavond strengere maatregelen aangekondigd. Zo moet de horeca vier weken sluiten en kan er geen amateursport plaatsvinden.
In Midvliet Actueel reageert burgemeester Tigelaar op de persconferentie en de maatregelen. Qua uitkomst van de perscoferentie was het in aanloop van de dagen ervoor al duidelijk dat de toestand zorgelijk is en dat er forse maatregelen zouden komen. Maar het hakt er behoorlijk in. Zeker als je op je netvlies hebt dat we in de zomer dachten dat het de goede kant op ging' aldus Tigelaar.

Maatregelen zijn nodig
De burgemeester vertelt dat de nieuwe maatregelen nodig zijn, want het gaat niet goed. 'Het is begrijpelijk dat de maatregelen genomen worden, maar we gaan het fors merken. Maar ook in gedrag is het belangrijk de regels op te volgen om het virus te kunnen beteugelen. We hopen dat deze maatregelen helpen om het tij te keren'.

Kijkend naar de manier waarop Leidschendam-Voorburg de afgelopen periode door is gekomen, verwacht de burgemeester dat het niet uit de hand gaat lopen.
Het wordt wel lastiger, want tijdens de eerdere maatregelen was het mooi weer en konden we meer naar buiten. 'We gaan nu wel van buiten naar binnen, dat wordt moeilijker en we zitten al zo lang in deze situatie zitten waardoor veel mensen zich afvragen hoe lang deze situatie nog duurt'.

Maatregelen en handhaving
Tigelaar: 'De regels zijn duidelijk, hopelijk is het ook voor iedereen duidelijk waar we ons met z'n allen aan moeten houden'. Voor de horeca is helaas de maatregel genomen dat deze dicht gaat. Dat winkels om 20.00 uur dicht moeten zijn (behalve supermarkten) en dat er na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht of meegenomen mag worden. Ook mag alcohol dan niet meer op straat worden genuttigd. Bij een bijeenkomst mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn en er mogen niet meer dan vier mensen bij elkaar op straat lopen. 'Er zullen ongetwijfeld lastige situaties ontstaan, maar belangrijk is dat we elkaar erop aanspreken. Vanuit handhaving zullen mensen erop aangesproken worden en er zullen controles plaatsvinden om te zorgen dat we ons binnen de regels bewegen'.

Ondersteuning verenigingen en ondernemers
Op de vraag wat de gemeente Leidschendam-Voorburg kan doen om sportverenigingen, culturele instellingen en horeca te ondersteunen zegt de burgemeester dat het afgelopen half jaar steeds is steeds gekeken hoe men elkaar blijvend kan ondersteunen. De burgemeester verwacht dat het de nodig is om te blijven zoeken naar steunmaatregelen om te zorgen dat we elkaar deze crisis door helpen. Dat zal ook nu weer aan de orde moeten zijn.

Mondkapjesplicht
In publieke binnenruimtes geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen. Tigelaar hoopt dat het gewoon gaat worden om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Het wordt verplicht zodra het kabinet een juridisch kader heeft en het geregeld juridisch geregeld is. Zeker op plekken waar het af en toe druk is, zoals The Mall of The Netherlands, blijft men in in ieder geval in gesprek om te kijken hoe de stroom bezoekers op een goede manier gereguleerd kan worden.

In contact blijven met elkaar
Vanuit gemeente zullen inwoners van Leidschendam-Voorburg via de gebruikelijke kanalen geinformeerd worden. De burgemeester hoopt daar met meer frequentie aandacht voor te hebben zodat er contact blijft met de inwoners en hij hen een hart onder de riem kan steken. 'Het belangrijkste is dat we elkaar daarin symbolisch vasthouden en om de gezondheid van elkaar denken'.