Vinden we met elkaar de veerkracht, positieve energie en creativiteit om in deze tijd het samenleven in te vullen? Ik denk aan de vele manieren waarop we elkaar op een veilige en gezonde manier kunnen zien en spreken. In het voorjaar bruiste het van initiatieven. Hebben we nu ook de veerkracht om daar opnieuw invulling aan te geven? Het is nodig om aandacht voor elkaar te houden en de ander niet te vergeten. Even iets langs te brengen of een boodschap voor iemand doen. Een kaartje of een (video)gesprek. Samen via de digitale lijn een spelletje doen of met vrienden de digitale pubquiz. Allemaal manieren om contact houden.

Zaterdagavondshow Stompwijk
Afgelopen week zag ik in Stompwijk hier een prachtig voorbeeld van. De horecaondernemer van De Bles, Jeroen de Gier, bedacht een fantastisch plan voor alle Stompwijkers: de Zaterdagavondshow voor en door Stompwijk. Een online show met muziek, entertainment en interviews voor het hele dorp. De rode draad in het programma was de grote Stompwijkse Kennisquiz. Zijn doel was om in deze coronatijd met alle beperkingen toch samen (online) een avond door te brengen. En dat is gelukt! Er waren zo’n 1000 Stompwijkers die 2,5 uur via de livestream meegekeken hebben. Dat is zo ongeveer het halve dorp. Ook op sociale media was het onderwerp van gesprek en kwamen er veel complimenten voor het leuke programma binnen.

En het mes snijdt aan twee kanten. Hiermee kon hij ook nog wat inkomsten genereren voor De Bles en zijn medewerkers. Iedereen kon voor deze avond natuurlijk de borrelhapjes bij hem bestellen. Fantastisch hoe hij samen met zijn medewerkers en vrijwilligers een leuke Stompwijkse avond heeft georganiseerd. Chapeau!

Inspiratie
Ik vind dit een mooi voorbeeld hoe een horecaondernemer deze tijd probeert door te komen, zorgt voor zijn team van medewerkers en van betekenis is voor de saamhorigheid in het dorp. Laat het een inspiratie zijn om op vele plekken in onze gemeente aandacht voor elkaar te houden en onze lokale ondernemers te blijven steunen.

Samen hebben we de veerkracht en energie om verder te gaan!

Klaas Tigelaar (Burgemeester Leidschendam-Voorburg)