Stichting IBCE in Leidschendam dreigt dakloos te worden. Maandagavond pleitte voorzitter Beatris Rocha in de commissie Samenleving voor hulp bij het zoeken van een vast honk.

Geen schot in de zaak
De stichting, die intercultureel welzijnswerk onder jongeren en ouders verricht in de lastigste wijken van Leidschendam, stuurde begin augustus al een brandbrief naar de gemeenteraad. Tot nu toe kon ze haar activiteiten ontplooien vanuit het gebouw waarin basisschool De Trampoline deels was gevestigd. Nu die is verhuisd naar een nieuwe locatie, zal het gebouw aan de Valkhof 67 komend jaar worden gesloopt. Stichting IBCE probeert al sinds begin dit jaar een nieuwe locatie te regelen, vertelt Rocha, maar ondanks welwillende ambtenaren komt er maar geen schot in de zaak. De tijd begint nu te dringen.

Behoefte aan eigen stek
De organisatie is na twintig jaar wel eens toe aan een eigen stek. "Iedere keer ervaren wij weer hoe het is om gebruiker te zijn van locaties: in de verhoudingen zijn we ondergeschikt en vaak overgeleverd aan de soms vervelende houding of bejegening van beheerders," vertelt Rocha. "De activiteiten van de eigen organisatie krijgt altijd prioriteit boven die van ons en er is vaak gebrek aan opslagruimte voor ons eigen materiaal." Zelf denkt de stichting Interculturele Bevordering Contact & Educatie aan het leegstaande gebouw van de bibliotheek aan het Fluitpolderplein.

Niet gehoord
Het bestuur van de stichting voelt zich in de steek gelaten door de gemeente Leidschendam-Voorburg. Van de zomer nog werd stichting IBCE gevraagd activiteiten te organiseren voor de jeugd, omdat de gemeente vreesde voor baldadigheden van jongeren die vanwege corona niet op vakantie konden. "Het verbaast ons dan wel, dat wanneer wij een serieus beroep doen op de gemeente Leidschendam-Voorburg vanwege ons locatieprobleem, het lijkt alsof we niet gezien of gehoord worden," aldus Rocha.

Probleemwijken
De voorzitter wijst op het maatschappelijke belang van welzijnswerk in de wijken rond Prinsenhof. "In Leidschendam-Noord zijn al maandenlang grote problemen met baldadige jeugd, en daardoor een verstoorde en onveilige leefomgeving voor alle bewoners. In het versterkingsprogramma Leidschendam-Noord zien wij zeker een sleutelrol weggelegd voor IBCE, ter verbetering van het leefklimaat in de wijken. Wij kunnen vanwege onze goede contacten een brug zijn richting de jeugd, maar ook richting hun ouders in die wijken."

Verschil maken
Rocha deed daarom maandag in de commissie Samenleving een klemmend pleidooi op de raadsleden om bij het college van B&W aan te dringen op actie: "Help ons deze plek te vinden, zodat wij ons belangrijke werk voor Leidschendam ook in de toekomst kunnen voortzetten." Ze voegt er aan toe: "IBCE weet al twintig jaar het verschil te maken, dit willen wij met uw hulp graag blijven doen."

Afbeelding van betinasuarez via Pixabay