Woede bij hondenbezitters om nieuw hek in SytwendeparkHondenbezitters in Voorburg lijken nog niet van plan hun strijd op te geven. In een laatste poging om de plaatsing van een hek tegen te gaan, maakt men nu bezwaar tegen het feit dat het hek te dicht langs het oorlogsmonument loopt. 

Honden moeten vanaf volgende week achter een hek worden uitgelaten en mogen niet meer loslopen in park Sytwende in Voorburg. Lekker rennen in het park kan binnenkort alleen nog in een omsloten honden-uitlaatgebied. De hondeneigenaren zijn boos, maar de gemeente Leidschendam-Voorburg houdt voet bij stuk. Ondanks het verweer dat hek vlak langs een oorlogsmonument loopt.

Hans Peter Klazenga van GBLV/Gemeentebelangen zegt tegen mediapartner Omroep West: 'Het staat op nog geen drie meter afstand van een monument dat vrijheid symboliseert'.

Concentratiekamp
'Een hek, het verwijst in mijn ogen naar de concentratiekampen en dat is vreselijk', aldus een geƫmotioneerde vrouw in het park. 'De meeste mensen vinden het totaal overbodig, het heeft geen toegevoegde waarde. Ik denk dat er veel mensen weg zullen blijven, want ze willen niet met hun hond binnen een hek lopen.' De gemeente stelt dat het plaatsen van het hek geen invloed heeft op bijvoorbeeld dodenherdenking. 'Die kan net als voorgaande jaren met alle ruimte voor bezoekers door gaan.' Ook benadrukt de gemeente dat er 'een mooie haag' voor het hek komt 'zodat de groene uitstraling van het park intact blijft'.

De strijd voor behoud van het uitlaatgebied woedt al jaren. De hond uitlaten te midden van andere gebruikers gaat niet samen, vindt de gemeente. Maar volgens de hondenbezitters, die zich verenigden in 'De Vrienden van het Sytwendepark' valt het met die overlast enorm mee. Toch heeft nu zelfs de Raad van State beslist dat het gemeentebestuur het besluit in alle redelijkheid heeft genomen. Verantwoordelijk wethouder Nadine Stemerdink is daarom onvermurwbaar. 'Het hek is besteld en wordt op 19 november geplaatst.'

Spoeddebat
GBLV-fractievoorzitter Klazenga heeft inmiddels een spoeddebat in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg aangevraagd om de plaatsing van het hondenhek alsnog te voorkomen.

Foto: Omroep West