Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg is teleurgesteld dat er nog niets is gebeurd met het Bomenplan dat zij begin dit jaar heeft aangeboden aan wethouder Nadine Stemerdink.


Dat laat de Stichting weten in een persbericht. Voorzitter van Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg Marjan van der Giessen schrijft in een begeleidende email: "In februari van dit jaar hebben wij het Bomenplan aangeboden aan wethouder Stemerdink. Nu, een half jaar later, zijn we een rondje gaan maken langs deze door inwoners aangedragen locaties, waar wel een of meerdere bomen geplant konden worden. Tot onze teleurstelling is er - ondanks de toezegging van de wethouder dat ze zou gaan kijken wat ze met deze inbreng vanuit de bewoners zelf kon gaan doen - nog niets gebeurd. De plekken staan er nog even kaal bij als in februari."

De Stichting heeft daarom een Top-5 samengesteld met troosteloze locaties, waar de aanplant van bomen de aanblik aanzienlijk zou verfraaien. De selectie van de top-5 heeft plaatsgevonden op basis van twee criteria: urgentie en haalbaarheid op korte termijn.

1. Voor de Daltonschool Voorburg, achter het bushokje op de Parkweg. Op deze boomloze plek kunnen prima een paar bomen staan, dit creƫert ook afstand tussen school en straat. Ernaast, bij de glas- en papierbakken, is een grasveldje waar ook een of meer bomen niet zouden misstaan. In totaal moeten hier wel circa 5 bomen geplaatst kunnen worden.

2. Heuvelweg Leidschendam, omgeving nieuwe Mall of the Netherlands Tegenover de Mall staat aan de overkant een rij hoge bomen. Aan de kant van de Mall wordt nu nog gebouwd. Wellicht zijn daar later bomen of struiken in te passen. Verderop tegenover het parkeerterrein staan aan de Heuvelweg overzijde maar vijf bomen. De laatste circa 100 meter tot het politiebureau is boomloos. Hier kunnen minstens tien bomen aangeplant worden. 3

3. Twee hofjes Loolaan (in het boomloze deel tussen tussen Parkweg en Oosteinde). Grotere solitaire boom in het midden voor ingang van hofje tussen Loolaan 115 en 118 zou deze straat echt goed doen. Ook is er behoefte aan en ruimte voor een grotere boom in het midden van het plantsoen van het volgende hofje op de Loolaan, richting Oosteinde.

4. Hoek Nieuwstraat / Damhouderstraat Leidschendam. Dit kruispunt is recentelijk opnieuw ingericht, met weinig groen (slechts twee struikachtige berkjes in plantsoen). Een paar grotere bomen erbij in bocht Nieuwstraat/Damhouderstraat zou mooi zijn en uitlaatgassen verkeer tegenhouden. 

5. Aart vd Leeuwkade/Tollenskade/Gouverneurkade/Van Woudekade Dit zijn fraaie kades met relatief veel bomen, maar er zijn ook open plekken en er is veel verkeer. Aan beide zijden zijn er diverse vrije plekken die met extra bomen kunnen worden ingevuld.

Reserve:

6. Zijdesingel Leidschendam Langs de Zijdesingel staat aan de kant van de woningen om de ca 10 meter een hoge berk. Aan de overzijde (slootkant) is veel gras, afgewisseld met struiken en knotwilg

De selectie is genomen uit het onlangs geactualiseerde overzicht van het in februari 2020 door Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg bij de gemeente ingediende Bomenplan (met 20 door bewoners gesuggereerde locaties voor bomenaanplant). 

Foto: Heuvelweg in Leidschendam