Op de Oosterbegraafplaats in Voorburg vindt op vrijdag 11 december voor de vijfde keer een lichtjesavond plaats. Wel anders dan eerdere jaren, maar minstens net zo mooi.

Nadine Stemerdink, wethouder Openbare ruimte: “Dit jaar organiseren we samen met enkele vrijwilligers een online lichtjesavond. Daarbij staan het gedenken van overleden dierbaren, de herinnering, het licht en verbondenheid centraal.”

Online te bekijken
Lichtjesavond is voor iedereen die hun overleden dierbare(n) op een ingetogen, sfeervolle manier wil gedenken. Dat kan alleen of samen met anderen, in stille gedachten verzonken of juist door met elkaar herinneringen op te halen. Dit jaar is iedereen welkom om lichtjesavond via een filmopname online te bekijken op de computer, tablet of mobiele telefoon.

Nadine Stemerdink: “Vanwege het coronavirus is een fysieke bijeenkomst met veel bezoekers helaas niet mogelijk. Daarom is lichtjesavond dit jaar online. Alleen enkele helpende vrijwilligers zijn erbij aanwezig. Daarbij houden we ons aan de dan geldende richtlijnen om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.”

Kaarsje aanvragen tot 1 december
Ook tijdens de online lichtjesavond is de begraafplaats verlicht met fakkels. Tevens kan iedereen een kaarsje laten branden voor een overleden dierbare. Deze kaarsjes kunnen (gratis) aangevraagd worden tot uiterlijk 1 december via www.lv.nl/lichtjesavond. De aanvrager kan op het kaarsje een korte persoonlijke herdenkingstekst laten plaatsen. Enkele vrijwilligers steken alle kaarsjes voor iedereen aan en plaatsen die op een centrale plek op de begraafplaats.

Lichtjesavond online bijwonen
Ga op vrijdag 11 december vanaf 20.00 uur naar www.lv.nl/nieuwsoverzicht en klik op het nieuwsbericht over lichtjesavond. Daarin staat een link naar de filmopname. Online lichtjesavond bestaat dit jaar -naast het aansteken van kaarsjes- uit een toespraak van burgemeester Klaas Tigelaar en muziek, zoals orgelspel.

Indien lichtjesavond door (aanscherping van) de coronamaatregelen niet door kan gaan, dan plaatst de gemeente dat op www.lv.nl en social media. Het advies is om die in de gaten te houden.

Foto: Gemeente Leidschendam-Voorburg