Dinsdagmiddag trok een karavaan met demonstrerende boeren over de Damlaan naar het Overgoo in Leidschendam. Aan het Overgoo zijn het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) en de stichting Alliantie Verduurzaming Voedsel gevestigd.

De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering en de voorgenomen omgevingswet. Zij vinden dat ze onevenredig gepakt worden. Ook vroegen ze aandacht voor de in hun ogen veel te lage prijzen die de levensmiddelenhandel voor hun producten betaalt. Daarvan kunnen de boeren niet rondkomen, stelt het Farmers Defense Force.

Farmer Friendly
Bij het CBL in Leidschendam kwamen de boeren daarom een nieuw keurmerk presenteren: 'Farmer Friendly'. Farmers Defense Force wil dit samen met supermarkten ontwikkelen; die krijgen van FDF één, twee of drie sterren, afhankelijk van hoe de supermarkt boeren bejegent. Tevens dragen ze een klein percentage van hun jaaromzet af aan een coöperatie, waar boeren eenvoudig lid van kunnen worden. Volgens de demonstrerende boeren en FDF is de prijsstelling van de meeste supermarkten op dit moment niet kostendekkend. "Zelfs als ze een goed jaar draaien, verdienen boeren slechts de helft van wat de gemiddelde burger verdient," aldus Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force.

Huis ten Bosch
De demonstrerende boeren kwamen niet alleen naar Leidschendam: 's ochtend hebben ze ook het Malieveld in Den Haag bezocht. Tevens reden ze over de Bezuidenhoutseweg langs paleis Huis Ten Bosch om aandacht van koning Willem-Alexander te vragen. 

Wetgeving
"Het stikstofprobleem wordt natuurlijk wel bij de boeren neergelegd, en alle boeren die moeten verdwijnen zijn ze de stikstof kwijt, en dat gaat gewoon naar de luchtvaart en de industrie," legt een boerin uit. "Uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor de stikstof, en het milieu en ons mooie land, en niet alleen de boeren. Dus ga het maar eens een keer bij de luchtvaart en de industrie halen." Ze is vannacht om half vier 's ochtends uit de Achterhoek vertrokken en waarschuwt de burgers dat de omgevingswet ook voor hen slecht kan uitpakken. "Ze zetten zomaar een windmolen in je tuin en je kan er niets tegen doen."

Opkomst
Van Keimpema valt haar bij, en legt uit waarom de boeren uitgerekend nu weer naar Den Haag trekken: "De minister wil dit vóór het kerstreces nog door de Kamer heenjagen, en als het besloten is, is het besloten, en dan is het te laat." De opkomst is volgens haar overweldigend. "Er mogen op dit terrein 750 komen, maar er is veel meer gevolg gegeven aan de oproep dan wij ooit hadden kunnen denken: er schijnen alleen al drieduizend trekkers op de weg te zitten."WhatsApp Image 2020 11 17 at 13.35.01