Bij de kleur oranje hebben wij snel de associatie met wat bij ons land hoort. Het is de kleur dat ons samenbindt met Koningsdag, of als nationale sportteams en sporters voor ons land uitkomen.

Maar oranje heeft ook een andere betekenis, een indringende boodschap en oproep. Oranje is op 25 november wereldwijd de oproep: stop geweld tegen vrouwen.

Op die dag start de campagne van Orange the World. 25 november is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale vrouwendag, omdat op die datum in 1960 in de Dominicaanse Republiek drie politiek activistische vrouwen werden vermoord. Geweld tegen vrouwen vindt helaas ook vandaag nog wereldwijd elke dag plaats. In ons land heeft 45% van de vrouwen en meisjes hier mee te maken.

Door de coronamaatregelen zijn we veel thuis. Daardoor kunnen de spanningen nog meer dan anders oplopen in huis. Heb je hulp nodig of ben je bezorgd over iemand in jouw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis Haaglanden. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Telefoon: 070-3469717. Is er direct gevaar? Bel dan met 112. Kijk voor meer informatie op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl.

Geweld en intimidatie is een grote belemmering voor vrouwen om te kunnen functioneren. Het vindt thuis plaats, op het werk of in de samenleving. Geweld is een schending van de fundamentele rechten op gezondheid, veiligheid en lichamelijke integriteit. Daar moet een einde aan komen! Dat is de inzet van Orange the World. Stop geweld tegen vrouwen, tegen vrouwelijke vluchtelingen, vrouwenhandel, eerwraak, huiselijk en seksueel geweld.

In onze gemeente steunen we samen met de Soroptimisten (Voorburg-Rijswijk e.o.) de Orange the World campagne. Samen met hen en vele anderen wereldwijd staan we op en laten we met oranje zien dat we strijden tegen geweld tegen vrouwen. Dat we opkomen voor hun rechten. Laat met deze kleur zien dat je deze campagne ondersteunt. Orange the World.

Klaas Tigelaar

Burgemeester Leidschendam-Voorburg

Foto: Wethouder Juliƫtte Bouw hijst samen met de soroptimisten de Orange the World-vlag (foto: Barbara Koppe)