De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg steunt het D66-initiatiefvoorstel voor invoering van de ja-ja-sticker, die ongeadresseerd drukwerk en reclamefolders weert.

Vanaf de zomer volgend jaar dien je juist een ja-ja-sticker op je brievenbus te plakken als je wél commerciële foldertjes wilt ontvangen. Het Krantje en folders van vrijwilligers- en niet-commerciële organisaties blijven echter gewoon in de brievenbus komen.

Goed voor milieu en portemonnee
D66 raadslid Charlotte Bos: “Dat scheelt jaarlijks een heleboel papierafval, en spaart veel bomen, gewoon door de logica om te draaien!  En het is goed voor het milieu en uw portemonnee. Zo voorkomen we een boel afval, dat Avalex ook niet hoeft op te halen en te verwerken.’

Bos: ‘Op verzoek van meerdere fracties heb ik na de commissievergadering van 11 november mijn oorspronkelijke plan aangescherpt. Actief aanbod van de sticker, tijdige en heldere communicatie via de lokale huis-aan-huiskrant en de gemeentelijke website in het voorjaar van 2022 over de ja-ja-sticker en het doel ervan.” De gemeentelijke subsidie aan scholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties voor het ophalen van oud papier en karton wordt geleidelijk afgebouwd.

Alle fracties steunden het D66-voorstel behalve de VVD. Een aangenomen CDA/VVD-motie zorgt ervoor dat de gemeente de stickers onder alle inwoners zal verspreiden bijvoorbeeld via de gemeentelijke belastingbrief.

Duurzaam en papierverspilling tegengaan
Het voorstel moet bijdragen aan het doel om het scheidingspercentage van afval van inwoners te verhogen van het huidige 37% richting de afgesproken 75% en tegelijk de hoeveelheid restafval per inwoner te laten dalen van ruim 200 kilo naar 100 kilo per jaar. 3 op de 10 huishoudens gooien deze folders met de plastic verpakking eromheen direct weg. Hierdoor ontstaat papierverspilling.

Bos: “Best veel mensen willen iets doen in het kader van duurzaamheid. Om afname van afval te stimuleren, is het goed om te kijken naar eenvoudige oplossingen die veel opleveren.”

Charlotte Bos was afgelopen woensdag te gast bij Midvliet Actueel. Beluister hier het vraaggesprek met haar terug: