GroenLinks is erg blij dat het voorstel van wethouder van Eekelen om de theaters los van elkaar te laten voortbestaan, maar dan in nauwe samenwerking, is aangenomen.


"We zien in Leidschendam-Voorburg hoe pittig het kan zijn voor de culturele sector om het hoofd boven water te houden", aldus van Rossum. "Daarom ben ik erg blij dat het college nu eindelijk voorstelt om ook het Veur Theater subsidie te geven. De eindeloze strijd om het voortbestaan van het Veur Theater is daarmee opgelost; met hun eigen subsidie kan het Veur gewoon door. En ook Theater Ludens hoeft zich geen zorgen te maken om de toekomst."

Ook is GroenLinks blij dat de theaters meer gaan samenwerken. "Omdat we de beide theaters nu in een samenwerkingsverband allebei gaan steunen is de ongezonde strijd tussen Veur en Ludens geëindigd. Dat is fantastisch," aldus Jeroen van Rossum. Ook de twee theaters zijn blij met de vorm die we met elkaar gevonden hebben. Ze hoeven niet op te gaan in één organisatie, maar krijgen wel voldoende subsidie om het mooie werk voort te zetten, onder afspraken over samenwerking.

Van Rossum is tevreden met die oplossing van wethouder Astrid van Eekelen, en blij met de positieve instelling van de theaters. "Door samen te gaan werken, kunnen de theaters hun krachten bundelen, maar toch hun eigen identiteit behouden, omdat we ze niet in de mal proppen die de gemeenteraad bedacht had. Volgens mij is dat winst. Zo positief is de verhouding tussen de theaters nog niet eerder geweest. En met de verhoging van de subsidie is GroenLinks natuurlijk erg tevreden. Dat werd hoog tijd."

GroenLinks Leidschendam-Voorburg hoopt tot slot dat ook de landelijke formatie oplevert dat het Rijk de portemonnee gaat trekken voor meer (financiële) steun aan kunst en cultuur. Volgens fractievoorzitter Jeroen van Rossum is dat nodig om het voortbestaan van kleinere theaters, bibliotheken en andere culturele initiatieven te laten voortbestaan.

(foto: Jeroen van Rossum tijdens het cultuurdebat - foto: Henk Knoester)