Ruim 22 procent van alle huizen die in 2020 zijn verkocht in de regio, zijn gekocht door een particuliere investeerder.

Dit blijkt uit cijfers die Omroep West heeft opgevraagd bij het Kadaster. In 2019 was dit nog 18 procent. In Den Haag werden de meeste woningen gekocht door beleggers, in Zoeterwoude het minst.

Particuliere investeerders kopen geen huis om er zelf in te wonen, maar om het bijvoorbeeld te verhuren of op te knappen en voor meer geld door te verkopen. Volgens het Kadaster, de overheidsdienst die eigendom van vastgoed bijhoudt, hebben in 2020 veel beleggers hun slag geslagen omdat zij vanaf januari 2021 meer belasting moesten betalen bij de aankoop van een woning.

In 2019 stonden Delft en Gouda nog op de plekken van Leiden en Leidschendam-Voorburg, maar bij de eerstgenoemden daalde het aandeel van investeerders. Bij de laatste twee gemeenten steeg het juist fors, in beide gevallen met 10 procent.
In 2020 zijn in Leidschendam-Voorburg 380 woningen gekocht door investeerders (dat is 23.7% van het totaal, 10.2% verschil met 2019).

(bron: omroepwest.nl)

Lees hier het complete artikel: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4387170/Aandeel-woninginvesteerders-in-regio-gestegen-bekijk-hier-de-cijfers-voor-jouw-wijk-of-gemeente