Jeroen van Rossum treedt terug als lijsttrekker voor GroenLinks Leidschendam-Voorburg voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Zijn nieuwe baan laat zich slecht combineren met het intensieve politieke werk. Ook legt hij zijn fractievoorzitterschap neer. Jeroen blijft tot aan de verkiezingen actief als raadslid. Marie-Christine van der Gronde volgt hem op als fractievoorzitter. De leden van GroenLinks worden binnenkort uitgenodigd zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap.

Van Rossum: ‘Het is jammer dat ik zo kort na mijn benoeming tot lijsttrekker tot deze conclusie moet komen, maar ik gun mijn partij een lijsttrekker die zich kan overgeven aan het werk dat daarbij komt kijken. Het is me lang gelukt om mijn politieke rol als kartrekker voor GroenLinks met een intensieve baan te combineren, maar mijn nieuwe baan vraagt te veel tijd en is ook te leuk om daarnaast een politieke werkweek van soms 30 uur goed te kunnen invullen. Ik wil het niet allebei op halve kracht doen.’

Afdelingsvoorzitter Geert van Rhee begrijpt de keuze van Van Rossum, maar betreurt die natuurlijk ook: “Jeroen is een sterke politicus, we zullen hem erg missen. We zijn blij dat hij nog wil blijven tot aan de verkiezingen, want hij is van grote waarde voor de GroenLinkse politiek. Van de theaters tot aan de sociale werkplaats, Jeroen heeft concrete resultaten behaald waar we trots op zijn. Het is erg jammer dat hij terugtreedt als lijsttrekker, maar we gunnen hem natuurlijk ook veel plezier in zijn nieuwe baan.”

Van Rhee bedankt Marie-Christine van der Gronde dat zij bereid is het fractievoorzitterschap over te nemen. Van Rhee: “Marie-Christine is een uitstekend politicus met genuanceerde, maar scherpe idealen en een sterk politiek gevoel. Ze is een ijzersterke teamspeler, die kan samenwerken over partijgrenzen heen zonder haar kleur te verliezen. Groene en sociale thema’s weet Marie-Christine helder te verwoorden en op verfrissende wijze met elkaar te verbinden.”

Binnen GroenLinks worden op dit moment gesprekken gevoerd met kandidaten voor de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Er komt daarnaast een korte nieuwe procedure waarin de positie van de lijsttrekker wordt heropend. Meer informatie daarover is te vinden op leidschendam-voorburg.groenlinks.nl.