Burgemeester Tigelaar legt per 1 september zijn ambt neer. Reden voor Midvliet om een rondje te doen onder de diverse fractieleiders in de gemeenteraad. Hoe kijkt Jacco van Maldegem (D66) aan tegen het functioneren van deze burgemeester? En wat voor soort ambtsdrager gunt hij Leidschendam-Voorburg voor de komende jaren?

Toegankelijk
"Ik wist dat een tweede termijn voor de burgemeester geen vanzelfsprekendheid was, maar dat hij deze zomer al vertrekt kwam als nieuws," laat de D66-fractievoorzitter desgevraagd weten. Van Maldegem prijst Tigelaar als mens om zijn toegankelijkheid en verbindende kwaliteiten. "Ik heb de afgelopen jaren altijd heel erg prettig samengewerkt met de burgemeester," aldus Van Maldegem. "Ook op momenten dat we het inhoudelijk oneens waren, bleef het op persoonlijk niveau altijd prettig schakelen met de burgemeester." 

Verbindend man
De D66-leider, die binnenkort zelf ook vertrekt om in Zeeland te gaan wonen, zegt Tigelaar erkentelijk te zijn voor zijn bijdrage aan de goede verhoudingen in de gemeenteraad. Tigelaars verbindende kwaliteiten zijn de sfeer zeker ten goede gekomen, aldus Van Maldegem: "De burgemeester is een verbindend man. Zeer sterk op het persoonlijke vlak, innemend en belangstellend. Aspecten waar veel mensen zich een voorbeeld aan kunnen nemen. Ook ik zou daar wel een onsje meer van willen hebben."

Profiel
Gevraagd naar het ideale profiel zijn van een volgende burgemeester zegt Van Maldegem dan ook: "De nieuwe burgemeester moet naar mijn idee ervaring hebben met politiek scherpe tegenstellingen. Daarnaast zijn coach-vaardigheden bij de nieuwe burgemeester ook van harte welkom voor zijn rol in het college van burgemeester en wethouders." Tevens meent de scheidende fractieleider dat de komende burgemeester op het regionale vlak bruggen moet kunnen slaan. "Binnen de vele regionale samenwerkingsverbanden is een burgemeester die van nature een netwerker is een welkome kwaliteit voor de gemeente."

Vrouwelijke kandidaat?
Wordt het niet eens tijd voor een vrouw op deze post? "Niet per definitie," meent Van Maldegem. "We moeten eerst op zoek naar personen die voldoen aan het gewenste profiel." Als aan dat profiel wordt voldaan, kan op tal van manieren invulling gegeven worden aan de wens 's een andere kandidaat aan te stellen dan een hogeropgeleide blanke heteroman. "Bij gelijke geschiktheid mag een vrouw de voorkeur krijgen, maar datzelfde geldt voor personen met een diversere achtergrond. Dat kan op basis zijn van afkomst, seksuele voorkeur of bijvoorbeeld studieachtergrond."

Partijvoorkeur?
Tigelaar beviel onder meer vanwege zijn neutrale houding in de raad. Moet het wederom iemand worden vanuit de ChristenUnie? Van Maldegem vindt dat dit geen rol zou moeten spelen, geeft hij te kennen. "Nee, een burgemeester staat boven de politieke kleuren. Iedereen ongeacht politieke voorkeur zou ik daarom willen uitnodigen te solliciteren." Sterker nog, partijaffiliatie zou er wat hem betreft überhaupt niet toe moeten doen. "Een persoon van buiten de politieke stromingen is ook meer dan welkom in de procedure wat D66 betreft."

  • Terugkijken: Midvliet vroeg ook de inwoners van Leidschendam-Voorburg hoe zij de burgemeester hebben ervaren.

Foto: Klaas Tigelaar tijdens een schoolontbijt in de collegekamer in 2016 (gemeente Leidschendam-Voorburg)