Naar aanleiding van het komende vertrek van burgemeester Klaas Tigelaar vraagt Midvliet diverse fractieleiders in de gemeenteraad naar hun ervaringen met deze burgemeester. En wat voor persoon zouden ze graag als opvolger zien? Ditmaal een vrouw misschien?

Marie-Christine van der Gronde, die Jeroen van Rossum onlangs opvolgde als fractievoorzitter van GroenLinks, spreekt over Tigelaar als een "warme, verbindende burgemeester". Tigelaar is geen mannetjesputter, vindt de GroenLinks-aanvoerder, maar daardoor wel iemand die op een positieve manier zijn stempel op het reilen en zeilen in de gemeenteraad wist te zetten.

Verbinder
"Hij is niet zo van de vuist op tafel," aldus Van der Gronde, "maar met zijn geduld en zijn aandacht heeft hij wel degelijk sterk opgetreden. Juist door niet zo “het haantje” uit te hangen heeft hij bijgedragen aan meer vertrouwen en ontspanning in de Raad en in de gemeente."

Wat de fractievoorzitter van GroenLinks betreft ziet ze dan ook graag weer zo'n 'verbinder' terugkeren op de post van burgemeester. "Iemand die verbindingen blijft versterken, en nieuwe verbindingen legt. Iemand die zich graag verbindt met álle inwoners, en die nieuwsgierig is naar verschillende stemmen."

Geen directeur
Sowieso valt de fractievoorzitter op dat veel inwoners lijken te denken dat een burgemeester functioneert als de directeur van de gemeente. Dat is een hardnekkige misvatting, benadrukt ze.

"Op de socials lijken veel mensen te denken dat een sterke burgemeester betekent: iemand die het afvalprobleem oplost, en met ijzeren vuist regeert over de gemeente. Alsof een burgemeester een soort president is. Maar zo is het natuurlijk niet," stelt Van der Gronde met klem. "De burgemeester heeft een aantal specifieke bevoegdheden, en ondertussen is de gemeenteraad nog altijd het hoogste orgaan van de gemeente. Als mensen zich ergeren aan het afvalprobleem, kunnen ze dus beter komen inspreken in de Raad."

Diversiteit
Als progressieve partij heeft GroenLinks diversiteit en emancipatie hoog in het vaandel. Een volgende burgemeester hoeft dus niet per definitie weer een blanke heteroman te zijn. "Witte mannen zijn natuurlijk zwaar oververtegenwoordigd in de politiek," aldus Van der Gronde. "Bij gelijke geschiktheid is het altijd goed om de vrouw, de persoon van kleur, de LHBTI’er, de persoon met een migratie achtergrond, de persoon met een handicap, of de persoon met een praktische scholing juist eens een keer voorrang te geven."

Het gaat GroenLinks daarbij echter niet om koste van het kost diversiteitsvinkjes te scoren, maar om breder te kijken dan wat nou eenmaal gangbaar is, benadrukt de fractieleider. "Het is vooral de kunst om de kwaliteiten van verschillende mensen te erkennen en waarderen om wat ze zijn, zonder ze altijd maar langs de meetlat te leggen van de witte man in pak van middelbare leeftijd.

Zachte stemmen
Of de volgende burgemeester weer iemand wordt van de ChristenUnie of een andere partij maakt Van der Gronde niet uit. "Maar ik hoop wel dat de volgende burgemeester goed kan luisteren naar de zachte stemmen in deze gemeente."

  • Terugkijken: Midvliet vroeg ook de inwoners van Leidschendam-Voorburg hoe zij de burgemeester hebben ervaren.

Foto: Gemeente Leidschendam-Voorburg