Wat vinden de fractieleiders in de gemeenteraad van het plotse vertrek van burgemeester Tigelaar? En welke indruk laat de burgemeester van Leidschendam-Voorburg na? Midvliet deed een rondje bij de diverse partijen en vroeg het op de persoon af.

Echte onderwijsman
Ook voor Louise Kortman, fractievoorzitter van de VVD, kwam het vertrek van Tigelaar als een verassing. "Het bericht werd na de laatste raad bekend, het was dan ook nieuws dat hij deze zomer al vertrekt." Het bevreemdt haar echter niet dat de burgemeester de overstap maakt naar een stichting die onderwijs verzorgt. "Ik weet dat de burgemeester het onderwijs nog steeds een warm hart toedraagt, de keuze hiervoor heeft mij niet verbaasd."

Kortman vindt het voorzitterschap van de onderwijsstichting een 'mooie vervolgstap' in Tigelaars carrière'. "Ik juich iedereen toe die het onderwijs instapt en wens hem veel succes als bestuurder bij de Laurentius stichting."

Verlies
Wel ziet Kortman het vertrek van Tigelaar als een aderlating voor de gemeentepolitiek in Leidschendam-Voorburg. "Met zijn vertrek verliest Leidschendam-Voorburg een betrokken en verbindende bestuurder, met hart voor onze gemeente, de inwoners, ondernemers en verenigingen," aldus de VVD-vrouw. "Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak is Tigelaar geïnteresseerd en toegankelijk."

Kortman kijkt terug op "een hele fijne samenwerking in en buiten de gemeenteraad." Ze prijst Tigelaar dan ook om zijn persoonlijke kwaliteiten. "De burgemeester is een warme, betrokken persoonlijkheid met een luisterend oor. Hij is oprecht belangstellend en bereid om mee te denken op het moment dat het nodig is."

Profiel
Op de vraag naar het ideale profiel van een nieuwe burgemeester voor Leidschendam Voorburg, antwoord Kortman dat ze graag iemand zou zien "die betrokken is bij Leidschendam-Voorburg, en kennis van zaken heeft met betrekking tot de vraagstukken mobiliteit, huisvesting en veiligheid."

Ook moet het bij voorkeur een sterke doch benaderbare persoonlijkheid zijn, die de gemeente en de belangen van haar inwoners weet te vertegenwoordigen in de regio Den Haag, meent de VVD-fractievoorzitter. "Een burgemeester die onze gemeente goed kan neerzetten op de regionale agenda, leiderschap toont en benaderbaar is voor inwoners, ondernemers en verenigingen."

Is achtergrond belangrijk?
Voor Kortman hoeft de volgende burgemeester niet per se een vrouw te zijn. Wat belangrijk is, is dat het de juiste persoon op de juist plaats wordt. "We gaan op zoek naar de persoon die het meest voldoet aan het profiel. Naar mijn idee zijn zowel goede communicatieve eigenschappen als gedegen politieke ervaring van belang; en een groot netwerk."

Op de vraag of een kandidaat van de ChristenUnie wederom de voorkeur heeft, gezien de goede ervaringen met Tigelaar, antwoordt Kortman met een stevige knipoog: "De burgemeester staat boven de partijen, maar ik heb goede ervaringen met burgemeesters van VVD huize." Dan, au serieux: "Degene met de beste match maakt de meeste kans, ongeacht welke achtergrond iemand heeft. De nieuwe burgemeester mag een persoon zijn die leiding kan geven aan een gemeente die ertoe doet, en een sturende rol kan spelen in overleggen op hoger bestuurlijk niveau."