Beeldend kunstenaar Roland Maas ontving vrijdagavond 10 september tijdens het Huygens Festival de Cultuurprijs 2021 uit handen van wethouder Astrid van Eekelen van Cultuur.

De jury was onder de indruk van zijn kleurige portretten vol van expressie. Hiernaast ontving Panorama Platteland de Aanmoedigingsprijs 2021 en fotograaf Bas van der Poel de Publieksprijs 2021. De speciale Oeuvreprijs 2021 ging naar theaterfotograaf Pan Sok.
Wethouder Astrid van Eekelen voor Cultuur: “Ik feliciteer alle winnaars van harte. En wil hen tegelijk ook bedanken. Kunst en cultuur verbindt mensen en draagt bij aan een aantrekkelijke en leefbare gemeente. De winnaars zijn hiervoor een geweldige inspiratie voor anderen in onze gemeente.”

Cultuurprijs
Dit jaar stond de categorie ‘Beeldende kunst’ centraal voor de Cultuurprijs. De jury zei over Roland Maas: “Zijn schilderijen zijn een soort landschappen van de ziel. Indrukwekkend is zijn humor, fantasie en zijn enorme vakmanschap. Thema’s komen aan bod als mannelijkheid, sterfelijkheid, identiteit en het kunstenaarschap. Met veel humor en relativiteit, weet hij ons te raken, maar wel met een serieuze ondertoon. Geraakt was de jury door zijn werk vol van kleur en emotie.”

Aanmoedigingsprijs
De jury kent naast de Cultuurprijs ook de Aanmoedigingsprijs toe. Deze ging dit jaar naar Panorama Platteland. Een groep van ongeveer 30 creatieve vrijwilligers heeft samen gewerkt aan een 40 meter lang panoramaschilderij. Het resultaat is prachtig en indrukwekkend. Een werk dat gaat over de historische ontwikkeling van stad en platteland vanaf 1945.

Publieksprijs
De winnaar van de publieksprijs is Bas van der Poel. De publieksjury was erg geraakt door zijn serie de Schoonheid van Verval. De portretten van vergane grandeur biedt de kijker een bijzondere ervaring van schoonheid, melancholie en troost. Kunstenaars kunnen ons helpen schoonheid te zien in dingen en op plekken die we vergeten te bekijken. Vanaf oktober 2021 is zijn expositie te zien zijn in HMC Antoniushove in Leidschendam.

Speciale Oeuvreprijs
Theaterforograaf Pan Sok die onlangs 75 jaar is geworden, ontving de speciale oeuvreprijs. Decennialang fotografeerde hij talloze voorstellingen van theatergezelschappen en artiesten in ons land. Van de Haagse Comedie, het Nationale Toneel, het Ro Theater, Globe en Toneelgroep De Appel. De band die Pan Sok met het gezelschap opbouwde is zichtbaar in zijn foto’s. Pan Sok was vanaf het begin van een voorstelling betrokken, waardoor hij op de hoogte was van de ideeën en aanpak van de regisseur. Hij maakte actiefoto’s vol van theatrale emoties. Zo ontwikkelde Pan Sok een geheel eigen, persoonlijke en zeer expressieve stijl.

Jury
Kandidaten voor één van de cultuurprijzen worden voorgedragen door de jury óf door de inwoners van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De publieksjury kent de Publieksprijs toe. De professionele jury kent de andere cultuurprijzen toe en bestaat uit vijf professionals uit de cultuursector: Anne Marie Boorsma (kunsthistorica), Helène Doornebal (kunstenares), Hilbert Krane (fotograaf), Humphrey Brugman (galerie- en atelierhouder) en Margherita van der Linden (kunstenares). Dit jaar stond de beeldende kunst centraal, volgend jaar de podiumkunsten.

Meer informatie over het Huygensfestival: https://huygensfestival.nl

(foto: Hilbert Krane)