×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
De gemeente Leidschendam-Voorburg start met 'Kamers met Aandacht'; een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector.

Kamer over?
Kamers met Aandacht koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben. Iedereen kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag geadviseerd door de landelijke huurcommissie.

“Er komt best veel bij kijken als je op jezelf gaat wonen. Wassen, koken, geld, administratie, werk, school. Jongeren die uit de zorg komen kunnen daar best een beetje hulp bij gebruiken. Een kamer met aandacht biedt structuur en gezelligheid, met natuurlijk de professionele begeleiding die daar bij hoort. Zo geven we jongeren samen een goede start.” Aldus Floor Kist, wethouder Welzijn.

Persoonlijke aandacht
De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten. Iedereen kan een kamer verhuren. Het is een mooie manier om maatschappelijk betrokken te zijn. Een win-win situatie voor verhuurders en jongeren.

Zorgvuldige match
De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders
Kamers met Aandacht is als initiatief eerder in andere regio’s gestart en heeft inmiddels 45 jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Leidschendam-Voorburg om een pilot van een jaar, waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met Jeugdformaat, Impegno en het Leger des Heils op zoek gaan naar kamers voor jongeren uit onze stad. Met als doel de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met ambulante hulp van de zorgaanbieder.

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op kamersmetaandacht.nl. Kamers met aandacht is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via tel. 06-111 34 685.

Foto: Barbara Koppe