De toeloop op de tentoonstelling van het Tijdsdocument ‘CORONAinLV’ in Museum Swaensteyn groeit gestaag. Wie dit tijdsdocument nog in Swaensteyn wil zien, moet echter opschieten. Zondag is de laatste dag van de expositie.

Nu de pandemie in Nederland bijna voorbij lijkt te zijn en het aantal dagelijkse besmettingen op een vrij laag gemiddelde blijft hangen, ontstaat bij veel mensen langzaamaan het gevoel dat we voorzichtig richting ons ‘normale’ leven kunnen terugkeren. Daarbij komt dan ook vaak de behoefte terug te kijken, nog eens te zien hoe Leidschendam-Voorburg en de eigen leefomgeving door de crisis werden aangetast. In Museum Swaensteyn merkt men dat dagelijks, gezien de belangstelling voor het tijdsdocument over de coronaperiode.

Bezoek wethouder
Ook Astrid van Eekelen bezocht onlangs de tentoonstelling van het tijdsdocument. Als wethouder van Cultuur was zij nauw betrokken bij het tot stand komen van de presentatie. Samen met enkele van de aan het project deelnemende fotografen en filmers nam ze even de tijd om de indringende beelden nog eens op zich te laten inwerken.

Het project, waarbij de gemeente financiële steun aan zzp’ers werkzaam in de media combineerde met een verslaglegging van de crisis, noemt ze een schoolvoorbeeld van integraal besturen: ‘Het initiatief voor dit project lag bij de gemeenteraad, en als college hebben we het direct omarmd. Het resultaat bestaat uit fotoreportages en gefilmde documentaires en is daarmee heel visueel, dus zeer toegankelijk. Beelden zeggen meer dan woorden, en deze tentoonstelling laat de impact van Corona zien. Stille straten, kale winkelcentra en lege theaters. Ik raad iedereen die nog niet is komen kijken aan dat snel te doen’.

Verscheidenheid
Het Tijdsdocument omvat een grote selectie foto’s van Michel Groen, Hilbert Krane en Hein Athmer, die in een breed scala het aangetaste dagelijks leven vastlegden, van de Intensive Care tot de sport. Ralph Schoonenboom vervaardigde vier korte films waarin hij laat zien hoe een onderwijzeres, een horeca-ondernemer, een begrafenisondernemer en een musicus zich door de crisis slaan.

In twee uitvoerige documentaires gemaakt door Midvliet TV en LV-TV wordt niet alleen terug- maar ook vooruitgekeken. De vraag wat we hiervan ‘leren’ is de afgelopen maanden al vaker gesteld. Het Tijdsdocument zal na de tentoonstelling digitaal onderdeel worden van de collectie Leidschendam-Voorburg in het Haags Gemeentearchief.

Openingstijden
De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met zondag 19 september. Museum Swaensteyn is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Foto: Wethouder Astrid van Eekelen met fotografen Hein Athmer, Hilbert Krane, Michel Groen (Nico van der Ven)