Hoe gaat u beter om met water in uw tuin? Of weet u een plek in uw buurt die wel wat meer groen kan gebruiken?

Die vragen stelde gemeente Leidschendam-Voorburg deze zomer aan haar inwoners. De inzenders van de beste 3 tips werden onlangs verrast met een mooie regenton. Wethouder Floor Kist, verantwoordelijk voor water en groen, kwam de tonnen persoonlijk overhandigen.

In een paar weken tijd ontving de gemeente tientallen tips. Die kunnen ze goed gebruiken, want de gemeente kan de overlast door korte, forse piekbuien niet alleen oplossen. De helft van de grond ligt op particulier terrein, en daar komt uw hulp goed van pas. Floor: “We willen de omgeving zo inrichten dat we hinder en schade door water zoveel mogelijk voorkomen. De tips die zijn ingestuurd helpen daarbij. Ik neem ze zeker mee als ik in mijn eigen tuin aan de slag ga!”

Van vijver naar vlonder
Een van de winnende tips komt van Wilma Ermers uit Leidschendam: ‘Maak een kuil in de grond met daarbovenop een houten vlonder, die gebruikt kan worden als terras. Bij hevige regenval voorkom je zo wateroverlast in de tuin.’ In haar prachtige tuin toont zij hoe dat eruitziet: hardhouten planken zweven op vier paaltjes, van de kuil is niets te zien. Hoe kwam ze op dit idee? Wilma vertelt: “De vorige bewoner had hier een grote vijver aangelegd. Wij hebben die een flink verkleind, de overgebleven kuil bekleed met antiworteldoek en er een vlonder op geplaatst.” Voor de regenton heeft ze al een goede plek gevonden: “We hadden er nog geen, dus we kunnen ‘m mooi aansluiten op de afwatering van ons platte dak.”

Tegel eruit, grind erin
De tweede regenton ging naar Thijs-Jan Gerbrands uit Voorburg, die maar liefst 13 tips deelde. Hij legt uit: “Een paar jaar geleden heb ik mijn achtertuin aangepakt en gelijk een heleboel maatregelen genomen om slim met water om te gaan. Daarvan heb ik veel geleerd en die kennis wil ik graag delen.” Wat is een snelle, maar effectieve tip? “Vervang tegels door gras of grind. Grind in honingraatvormige grindmatten blijft keurig liggen en is heel geschikt voor paadjes. Het water trekt gelijk de grond in.” De gewonnen regenton krijgt een plekje op het balkon óf bij een vriend: “We hebben er zelf bij de aanleg van de tuin al een aangeschaft; dat was mijn vierde tip.”

Voor de derde regenton belde Floor aan bij Ramona Tetteroo in Voorburg. Zij ziet volop mogelijkheden voor extra groen in de buurt. “Het zou geweldig zijn om naast Agora een mooie natuurtuin aan te leggen, op een deel van het grote platte grasveld. Zo ontstaat fijne speelplek, ideaal voor mijn 2 jonge kinderen”, vertelt ze. De hoek Prinses Mariannelaan-Koninginnelaan kan ook wel wat groen gebruiken, net als de ruimte rondom de afvalcontainers in de buurt. In haar eigen tuin zijn inmiddels al flink wat tegels vervangen door planten. “En de regenton komt goed van pas, die komt in de voortuin te staan.”

De winactie is onderdeel van het Water- en Rioleringsplan 2022-2027 (WRP) dat de gemeente momenteel opstelt. In het WRP staat op hoofdlijnen hoe de gemeente komende jaren de wettelijke taken op het gebied van afvalwater, regenwater, oppervlaktewater en grondwater gaat uitvoeren. De maatregelen moeten leiden tot een duurzaam en robuust ingericht watersysteem, dat zorgt voor een prettige en klimaatbestendige leefomgeving.

(foto's: gemeente Leidschendam-Voorburg)

Regenton groene tuin 2
Regenton groene tuin 3