Afgelopen zaterdag organiseerde de Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg de eerste Duurzame Markt in Stadstuin Rusthout te Leidschendam.

De Markt werd een groot succes. Mede dankzij het weer en het feit dat de Stadstuin sowieso al veel te bieden heeft, was de opkomst groot, zowel qua deelnemende organisaties als qua bezoekers. Ook beide wethouders, Van Rouwendal (Duurzaamheid) en Van Eekelen (Milieu) waren geruime tijd aanwezig.

Duurzamer leven
De vele mensen die aanwezig waren in de Stadstuin Rusthout konden volop informatie krijgen over “hoe nog duurzamer te leven”. Meer dan twaalf lokale duurzame organisaties waren met een kraam aanwezig om informatie te geven. Zo was er informatie over vergroening van tuinen en van de openbare ruimte, de actie Steenbreek (tegel eruit, plantje erin) leverde veel mensen een mooi plantje op. Wethouder Rouwendal was de eerste die een steen inleverde.

Energiebesparing
En er was veel informatie over verduurzaming van je eigen huis, bijvoorbeeld door zonnepanelen op je dak of door energiebesparingsmaatregelen. Energiecoaches van Energy Common LV waren aanwezig om mensen alle voorlichting te geven over maatregelen specifiek voor hun huis. Een energiecoach is een getrainde plaatsgenoot die op basis van ieders persoonlijke wensen kan kijken naar welke zinvolle energiebesparende maatregelen je voor je eigen huis kunt nemen. Daarnaast waren er kraampjes over duurzaam vervoer en over duurzaam, lokaal en/of biologisch voedsel, rechtstreeks van de eigen boer of tuinder, bijv via de organisatie Rechtstreex.

Biologische hapjes
Klaske Montizaan (Hart voor Voeding) trakteerde de bezoekers op zelfgemaakte biologische hapjes. Wethouder Astrid van Eekelen bracht alle deelnemers aan de Duurzame Markt een kleine attentie om hen te bedanken voor hun inzet. Ook was er veel enthousiasme bij de inwoners voor de mooie Stadstuin, die een groene oase vormt in onze gemeente, en dagelijks gratis toegankelijk is.

Terugkerend evenement
Stichting Duurzaam LV heeft de markt met medewerking van de gemeente georganiseerd. Ook de gemeente moedigt eigen initiatieven van organisatiesof inwoners aan, en was dan ook aanwezig op de markt, o.a. met de actie Steenbreek en met informatie over de energietransitie in onze gemeente. Stichting Duurzaam zal hierover in overleg treden met de gemeente en met de maatschappelijke organisaties of dit evenement jaarlijks georganiseerd kan worden. Bij voldoende belangstelling zal de Duurzame Markt zeker een vervolg krijgen, natuurlijk in Stadstuin Rusthout.


Duurzame markt Rouwendal

Duurzame markt Van Eekelen