Zelf zwerfafval opruimen is beter, maar samen parken, pleinen en straten schoonmaken op ‘World Cleanup Day’ is gezellig en levert een schonere gemeente op, zo was de ervaring van Jan Hendriks en Diederik Visser. Samen met een grote groep vrijwilligers maakten beide CDA-raadsleden zich tijdens deze dag verdienstelijk in respectievelijk in Leidschendam Noord en park Vreugd en Rust in Voorburg. Een grote stapel gevulde vuilniszakken was het resultaat.

Zwerfvuil
Ook in Leidschendam-Voorburg ontsieren grote hoeveelheden zwerfvuil onze straten en pleinen, sloten en plantsoenen. Duizelingwekkende hoeveelheden plastic, snoeppapier, flesjesen blik meestal gesierd met namen van internationale concerns, vergezeld door talloze zakdoekjes en oneindig veel sigarettenpeuken en -pakjes zorgen ervoor dat steeds meer initiatieven ontstaan om deze rommel gezamenlijk op te ruimen. ‘World Cleanup Day’ kent dit jaar in Nederland het recordaantal van 41.342 officieel geregistreerde deelnemers, die verdeeld over 1.574 verschillende acties, op pad zijn gegaan om zwerfafval op te ruimen.

Leidschendam-Noord
Jan Hendriks: “Het enthousiasme van Walter Schijf en andere vrijwilligers binnen Leidschendam Noord werkt aanstekelijk. Samen met CDA-collega Quinte Stout vormde ik afgelopen zaterdag één van de vele ‘clean up teams’ in Leidschendam Noord. Alle lof voor de organisatie. Er was voldoende materiaal om direct aan de slag te gaan en de wijkjes waren prima verdeeld. Voor en na het ‘opschoonwerk’ werden we bovendien zeer gastvrij ontvangen en was er voor ons – en de collega’s van andere politieke partijen – alle gelegenheid om verder te praten over ‘Sterk voor Noord’. Nuttig, leervol en gezellig. Wat wil je nog meer!”

Gezellig en dankbaar werk
Diederik Visser: “Voor mij was de oproep van LVvoorElkaar, onze gemeentelijk platform voor vrijwilligerswerk, de reden om aan te sluiten bij dit initiatief. Met zeven vrijwilligers hebben we park Vreugd en Rust onder handen genomen. We hebben helaas te veel zakken vuil weten te vullen. Gezellig en dankbaar werk. Maar het zou mooi zijn als meer mensen dit zouden doen. Zelf loop ik gemiddeld drie keer per maand een rondje door mijn wijk. Dat levert altijd een zak vol vuil op. Alle beetjes helpen. Zo zou het helpen als rokers hun peukendirect opruimen en zogenaamde ‘chillers’ hun blikjes in de vuilnisbakken gooien. Alleen samen maken we Leidschendam-Voorburg schoner.”