(VIDEO) Veel raadsleden uit Leidschendam-Voorburg en ook een enkele wethouder hielp afgelopen zaterdag mee opruimen op World Cleanup Day. Midvliet was in de Leidschendamse wijk Prinsenhof en deed verslag.

Initiatiefnemer Walter Schijf legt uit hoe dit evenement is ontstaan: "Dit is eigenlijk tot stand gekomen omdat ik hoorde van de World Cleanup Day. Ik heb dit een half jaar geleden, samen met een buurvrouw van mij toen ook opgezet tijdens de landelijke opschoondag. Dus ik heb eigenlijk gewoon gedacht of ik dit kon herhalen. Met als resultaat dat er nu gewoon een heleboel mensen in wijk aan het schoonmaken zijn."

Tot Walters verbazing zijn er bijna veertig mensen op het evenement afgekomen, waaronder een aantal raadsleden. Ook wethouder Rouwendal was van de partij.

"Ik vind het leuk dat we hier bij de Prinsenhof zijn uitgenodigd," zegt raadslid Sanja Duijvestijn (GBLV/Gemeentebelangen). "En we vinden het ook leuk om collega's te zien. Want ik heb VVD gezien, de Partij van de Arbeid, GroenLinks, CDA..." Volgens Duijvestijn zijn dit soort acties belangrijk om bewoners bewust te maken van de leefbaarheid van hun omgeving. Zo voeren veel bewoners nog brood aan de eendjes, maar daar komt ook ongedierte op af, zoals ratten. "Zo'n actie is iets voor jong en oud, laagdrempelig om je bewust te maken van je leefomgeving.

Wethouder Jan Willem Rouwendal vindt het initiatief belangrijk genoeg om het namens het college te komen steunen. "Het is belangrijk dat we onze wijken schoon houden. Dat is belangrijk voor het milieu maar ook voor de leefbaarheid van wijken. Mensen voelen zich gewoon prettiger als het schoon is op straat." De wethouder zag er naar uit om zijn handen op te stropen. "Meestal zit ik achter mijn bureau, dus voor mij is het ook gewoon een leuk uitje."