(VIDEO) Medewerkers van De Binnenbaan werden afgelopen week door Astrid van Eekelen in het zonnetje gezet omdat zij onmisbaar blijken bij het schoonhouden van de gemeente.

De Binnenbaan is de voortzetting van leerwerkbedrijf DSW (de sociale werkplaats). Die heeft onder andere mensen in dienst om het gemeentelijk groen bij te houden, maar ook om het vuil weg te werken in wijken als Prinsenhof. Daar rijden medewerkers van De Binnenbaan met drie bakfietsen geregeld de wijk door. En dat blijkt een aanzienlijke verbetering op te leveren.

"Toen ik hier begon had ik wel zoiets van: mijn god, waar ben ik aan begonnen?", vertelt voorman Kees Gillesen. "Dat was zo'n 2½ jaar geleden. Toen was de wijk véél vuiler als dat 'ie nu is. Inmiddels zie je wel verbetering. Al is het nog niet wat het moet wezen."

Wethouder enthousiast
Ook wethouder Astrid van Eekelen is enthousiast over de inspanningen van de medewerkers. "De Binnenbaan ruimt echt de rommel op straat op. En dat zie je toch wel: dat was enorm! Ik zeg niet dat het nu helemaal weg is, maar het is echt véél en véél beter geworden." De gemeente is begonnen met enkele wijken en heeft dit project steeds verder uitgebreid. Nu houden de medewerkers bijna heel Leidschendam-Voorburg schoon.

Op het Raadhuis in Leidschendam werden de medewerkers verblijd met een tegoedbon, die zij bij lokale ondernemers te gelde kunnen maken. 

Leerwerkbedrijf
De Binnenbaan is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dat Zoetermeer samen met Rijswijk en Leidschendam-Voorburg heeft. Dat kunnen mensen met een beperking zijn, maar ook mensen met een bijstandsuitkering. De naam De Binnenbaan is gekozen omdat het wordt geassocieerd met werken, een binnenbaan de snelste weg naar meedoen is, actief is, en verwijst naar de beschutte werkplek die ze kan bieden