Het Stadsontbijt tijdens de Vlietdagen was een ideale gelegenheid voor waarnemend burgemeester Jules Bijl en inwoners van Leidschendam-Voorburg om elkaar te ontmoeten. Omroep Midvliet was erbij en bevroeg hem op zijn eerste bevindingen.

Bijl moest zondag flink aan de bak met maar liefst drie stadsontbijten in de verscheidene dorpskernen van Leidschendam-Voorburg. Bijl moest daarvoor vroeg uit de veren, maar hij doet het graag, vertelde hij interviewer Hans Biard.

Mensen spreken
"Het is natuurlijk goed om veel buiten te zijn, om met mensen te spreken. Om, anders dan alleen maar de gesprekken vanuit het gemeentehuis, ook je eigen indrukken op te doen van hoe het is in de samenleving." De burgemeester is blij dat de versoepeling coronaregels persoonlijk contact nu weer wat gemakkelijker maakt. "Dus ik kruip bij iedereen even aan een tafeltje, en dan hoor ik hoe het met mensen gaat, hoe ze het vinden, en wat er aan de hand is."

Het was het eerste bezoek van Bijl aan Leidschendam in zijn rol als waarnemend burgemeester. "Ik was al even op werkbezoek geweest in Stompwijk. Ik had gesproken met de Adviesraad en met de Sportverenigingen. Ik was ook even in De Bles geweest, wat ook een rol speelt in de gemeenschap daar. En in Voorburg dus met het Huygenskwartier. Dit is eigenlijk het eerste in Leidschendam wat ik buiten de deur doe."

Neus in de boter
De burgemeester had al met al een drukke week voor de boeg. "Het is ook een week waarin ik mijn inboedel ga inpakken in Vlaardingen - of dat wordt voor me ingepakt dan - dus er zijn veel dingen aan de hand op dit moment. Maar it's all in the game. Het hoort erbij."

Bijl is positief verrast over wat hij zoal aantreft in Leidschendam-Voorburg. "Ik wist niet dat de Vliet zo'n grote rol speelde. Dus dat ben ik ook allemaal een beetje aan het ontdekken." De gemeente heeft een hoop mooie dingen te bieden, zo leert hij. "De eerste week was ik ook gelijk met m'n neus in de boter gevallen met het Huygens Festival. Dus als dat zo doorgaat met allemaal van die leuke dingen, dan wordt het een hele mooie waarneming."

Weer live vergaderen
Op 5 oktober zal de gemeenteraad voor het eerst sinds lange tijd weer vergaderen in Huize Swaensteyn. Dat was lange tijd niet mogelijk vanwege corona. "Een beetje spannend natuurlijk, omdat de Commissievergadering niet goed liep door stroomproblemen. Maar dat lijkt opgelost. Dus we gaan deze week een beetje oefenen in de zaal of het ook allemaal houdt. En dan hopelijk op 5 oktober een live vergadering."

 "En dat is ook makkelijker, moet ik zeggen. Want met al die schermpjes, dat is ook een beetje onpersoonlijk. Dus ik zit liever in de zaal met de mensen, dan heb je ook wat meer het gevoel dat je contact hebt met elkaar."