Stichting Kamers met Aandacht is een organisatie die kwetsbare jongeren helpt op weg naar zelfstandigheid. Zij zoeken mensen die een kamer willen verhuren aan jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

De gemeente Leidschendam-Voorburg start met 'Kamers met Aandacht'; een nieuwe woonoplossing voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten en niet thuis, maar ook niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeente zoekt samen met zorgaanbieders kamers in de particuliere sector. Projectcoördinator Miranda van der Deijl vertelde hierover in het programma Midvliet Actueel.

Het project is bedoeld voor jongeren die in de jeugdzorg verblijven, in een pleeggezin of een gezinshuis. Of nog thuis wonen, maar waar daklooshuis dreigt. Van de jongeren in de daklozenopvang heeft 70% een achtergrond in de jeugdzorg en met dit project wil men hier iets aan veranderen.

Hospita
Daarom is 'Kamers met Aandacht' op zoek naar inwoners van Leidschendam-Voorburg die een kamer over hebben en deze willen verhuren aan een jongere. Wanneer je een kamer verhuurt, betekent dit niet automatisch dat je iemand opvangt met een problematische achtergrond. Het is voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 jaar, die uit een moeilijke thuissituatie komen en niet direct een steunend netwerk hebben. Het zijn jongeren die kansrijk zijn en echt iets van hun leven willen maken. Ze zijn vaak met een opleiding bezig of al aan het werk. Door een kamer te verhuren (eigenlijk zoals het ouderwetse hospita systeem) ben je een informele steun voor de jongere. Daarnaast beschikt de jongere over een professionele hulpverlener die het proces kan begeleiden. Je bent als hospita dus niet zelf de hulpverlener.

Rolmodel
Jongeren die zelfstandig wonen en het toch niet blijken te redden veroorzaken vaak overlast. Jongeren bij elkaar opvangen (allen zonder stabiele basis) werkt ook niet, dan zet je zwak op zwak. Een kwetsbare jongere woont dan bij andere kwetsbaren terwijl ze juist een rolmodel nodig hebben.

Minder eenzaam
Volgens Van der Deijl kan het project een win-win situatie zijn, voor zowel de jongere als de hospita. We zitten middenin 'De Week tegen Eenzaamheid' en ook daarin snijdt het mes aan twee kanten. 'Je geeft jongere een kamer en aandacht en de jongeren geven die aandacht terug en zorgen voor weer wat reuring in huis'.

Luister het gesprek met Miranda van der Deijl terug in de podcast van Midvliet Actueel en kijk voor meer informatie op de website kamersmetaandacht.nl