Op zaterdag 9 oktober is het Nationale Boomspiegelfeest; dé dag om kale boomtuintjes om te toveren in feestjes voor beestjes.
Je ziet ze steeds vaker: minituintjes rond de bomen in de straat; een boomtuintje. Aangelegd door bewoners met groene vingers. De grond rondom een boom (de boomspiegel) kunt u adopteren. Iets voor u? U kunt zelf een boomtuintje verzorgen of samen met iemand uit de buurt.

Met een goede voorbereiding en de juiste planten is het niet moeilijk om een boomtuintje te beplanten en onderhouden. Maak de grond goed los zodat nieuwe planten kunnen wortelen. Plant voldoende planten zodat de boomspiegel mooi dichtgroeit. Breng in het voor- en najaar compost aan. Als u water geeft: beter af en toe heel veel, dan dagelijks een beetje. Zo groeien plantwortels dieper de grond in. Daar worden de planten sterker van.
Boomtuintjes beplanten

Voorbeelden van geschikte bodembedekkende planten zijn herfstaster, geranium, vrouwenmantel, ooievaarsbek, schoenlappersplant en hartlelie. Bloembollen zoals sneeuwklokje en boshyacint, doen het ook altijd goed. Kies planten die passen bij de plaats van de boom en houd rekening met de zon of de schaduw. Voor het inrichten kunt u ook te groot geworden planten uit uw eigen tuin gebruiken. Plant in verband met de beperkte ruimte en om de boom en de boomwortels niet te beschadigen, geen bomen of struiken.

Interesse in een boomtuintje? U kunt de voorwaarden nalezen en een aanvraag doen via de projectpagina Boomtuintje aanleggen van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Een groen boomtuintje vergroot de leefomgeving van veel soorten bodemdieren en het heeft ook veel voordelen voor het klimaat. Meer groen maakt de stad tijdens warme zomers wat koeler. Ook houden de planten het regenwater beter vast. Daarnaast ziet een boomtuin in de straat er vrolijker en sfeervol uit.

Foto: gemeente LV