Moskeeën in de regio Haaglanden eisen excuses van gemeenten omdat ze undercover onderzoek hebben laten doen naar moskeeën in hun stad. Ze zijn geschokt. 

'Het rechtsstatelijk gevoel van moslims in Nederland is ernstig aangetast', meldt het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) naar aanleiding van een artikel in NRC.Volgens de krant  hebben zeker tien gemeenten - waaronder Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer  en Delft - onderzoek laten doen naar moskeeën in hun stad of dorp. Ze stuurden onderzoekers van een particulier bureau naar islamitische organisaties om daar gevoelige informatie op te halen zonder zichzelf kenbaar te maken.

In een geheim rapport werden de bevindingen opgetekend. Hierin staat onder andere wat bestuurders, imams en docenten studeerden en met wie ze ruzie hebben. Deze werkwijze is volgens deskundigen verboden, meldt NRC. De onderzoeken worden betaald door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens Abdelhamid Bouzzit van het SIORH heeft het vertrouwen van moslims in de overheid een behoorlijke klap gekregen.

Bouzzit heeft gesproken met moskeebestuurders die het vertrouwen in hun gemeente volledig hebben opgezegd. 'Alle samenwerkingen en gesprekken zijn geschorst totdat die gemeenten volledig transparant zijn over wanneer en waarom deze onderzoeken zijn gedaan. Het vertrouwen is op dit moment heel ver te zoeken.' Volgens Bouzzit zijn er geen argumenten die dit kunnen goedpraten. '

De SIORH wil dat gemeenten hun excuses aanbieden aan de lokale moslimgemeenschap. Daarnaast wil het SIORH dat alle banden met het particuliere onderzoeksbureau worden verbroken en dat er volledige openheid van zaken wordt gegeven over de inhoud van de onderzoeken en wat daarmee is gebeurd. 'Het onderzoek van NRC maakt duidelijk dat het lokale veiligheidsbeleid, in het bijzonder deradicalisering, op de schop moet.'

Het SIORH beraadt zich op eventuele vervolgstappen, 'aangezien er een kritieke grens is overschreven'.

|Bron: Omroep West